Zuid-Amerikaanse geschiedenis met een romantisc tintje.
Violeta del Valle komt ter wereld in 1920, vlak na de tweede wereldoorlog en tijdens de Spaanse griep periode, die op dat moment net Zuid-Amerika in zijn greep krijgt. Ze is het eerste en enige meisje dat geboren wordt in een gezin met nog 5 broers.
Haar vader, een rijke zakenman zorgt ervoor dat zijn gezin de epidemie overleeft door de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, maar de grote depressie weet hij echter niet te vermijden en zo verliest het aristocratische gezin alles en komt op het platteland terecht, waar Violeta opgroeid.
Ze is een verwend nest en na verloop van tijd beslist haar vader om een Europese gouvernante te laten overkomen om haar wat waarden en normen aan te leren.
Wat haar vader niet is gelukt, lukt Violeta samen met één van haar broers wel. Ze bouwen een zakelijk imperium uit en worden welgestelde burgers.
We reizen doorheen het leven van Violeta aan de hand van brieven die ze op het eind van haar leven schrijft aan haar kleinzoon, waarbij ze zowel haar romantische affaires, haar zakelijke inzichten en als over de politieke gebeurtenissen vertelt. Het verloopt niet altijd van een leien dakje. Haar eerste echte grote liefde waarmee ze twee kinderen krijgt, blijkt een zowel financieel als emotioneel uit te buiten.
Een nieuwe historische roman van Isabel Allende die ons een decennia lang meeneemt in het leven van hoofdrolspeelster, deels geïnspireerd op het leven van de auteur.