Liefdevol
Sanne Vogel is een Nederlandse toneel-, film- en televisieactrice, schrijfster en theaterregisseur. Samen met haar broer Robin Vogel staat zij aan de basis van De Vogelfabriek, een bedrijf dat eigen theatervoorstellingen en films produceert en regisseert. In 2008 schreef ze het kinder- en jeugdboek “Het levenswerk van een talentloos meisje”. In 2024 kwam “Meneertje” uit, een boek voor volwassenen.
Meneertje is de kat van Chef. De roman beschrijft een jaar uit het leven van deze eigenzinnige maar geliefde kat. Als lezer volgen we zijn avonturen en wandelingen, waarbij de ontmoetingen met de vele buren centraal staan.
Diverse Japanse boeken gebruiken eveneens de kat als hoofdpersonage. Waar de meeste Japanse boeken (die ik tot nu toe las) een zekere droefheid in zich dragen, heeft dit fijne boekje een volledig andere inslag. Ook al beogen beide genres hetzelfde doel: het belang van een huisdier als vriend voor de mens.
Meneertje slaagt er meermaals in om een glimlach op je gezicht te toveren. Hij geeft ongezouten z’n mening op de mens, maar dan wel op een licht humoristische manier, niet sarcastisch. Gevatte taal die zegt waar het op staat. Hierdoor wint Meneertje heel snel sympathie. De auteur slaagt erin om het eigenzinnige karakter van een zelfbewuste en zelfstandige kat neer te pennen.
De beschrijvingen van de wandelingen en ontmoetingen zijn levensecht, de toevoeging van de gedachten en verlangens van deze kater vormen het verhaal tot een mooi geheel.
De sterkte van het verhaal zit vooral in de herkenbaarheid, het originele standpunt en de warme respectvolle band tussen mens en dier. Zodat een huisdier niet als een vanzelfsprekendheid wordt beschouwd, maar als een waardevol wezen met een eigen stem. Zodat mens en dier hun hart wagenwijd voor elkaar kunnen open zetten.
Liefdevol, oog voor detail bij de observatie van het menselijk wezen, in het zichtbare maar eveneens in het onzichtbare. Een kat heeft niet alleen een sterke reukzin maar het voelt feilloos de onuitgesproken woorden en emoties.
Hartverwarmend verhaal dat de vriendschap en de verbinding tussen mens en dier centraal stelt.