Het minder evidente toegankelijk maken in boeiend leesplezier
Ik start deze recensie graag met een quote uit het boek omdat het heel mooi de intentie van de auteur samenvat: “De geschiedenis is ook van de mensen zonder macht. Die niet de mogelijkheid hadden om de wereld te veranderen, maar moedig waren door te zijn wie ze waren. Over hen wil ik het hebben. [...] Het is meer een wandeling langs mensen die bijzonder waren, maar van wie sommigen nauwelijks zijn onthouden.”
In de vorm van een dialoog tussen ‘een’ jonge lezeres en de auteur komen verschillende minder bekende verhalen uit de geschiedenis aan bod. De dialoog zorgt voor een kwinkslag en brengt daardoor een stukje geschiedenis op een boeiende en originele manier. Bovendien vertelt de auteur niet alleen het verhaal zelf, maar licht hij het ‘waarom’ toe, waarom dit verhaal van belang is. Dit maakt het boek écht verrijkend. Enkele thema’s die een rode draad vormen doorheen het boek: de ongelijkheid tussen man en vrouw, homoseksualiteit en andere vormen van vrijheid om zichzelf te mogen zijn.
Zoals we Ted van Lieshout kennen, zegt hij waarop het staat. Hij schuwt de waarheid niet (zoals een verkrachting in de oorspronkelijke versie van een gekend sprookje). Maar Ted van Lieshout kàn dat, door zijn eigen unieke manier van vertellen. Hij stelt de waarheid niet mooier voor dan ze is (zoals veel jeugdauteurs wel doen). Deze auteur gaat het niet uit de weg, maar hij maakt er ook geen drama van. Ik vind dit persoonlijk een heel waardevolle benadering.
Dit boek draagt ook bij aan een beter begrip hoe je de geschiedenis en haar bronnen kritisch en met de nodige nuance benadert. Een verhaal is nooit zwart-wit, zeker geen verhalen uit de geschiedenis. De dialoog vormt hier een sterke meerwaarde om dit aan de hand van concrete voorbeelden uit te leggen, zonder dat het ooit belerend overkomt.
“Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat er over de geschiedenis is verteld, maar ook naar de tijd waarin die gebeurtenissen zijn opgeschreven. [...] Het is niet alleen een kwestie van wie de geschiedenis vertelt, maar ook aan welke kant hij of zij staat.”
Ted van Lieshout is een auteur die het minder evidente (zoals kunst en geschiedenis) toegankelijk maakt op een unieke manier. Een bijzondere auteur die non-fictie voor een jong publiek én voor volwassenen weet om te zetten in boeiend leesplezier.