In één woord: magnifiek !
Dit boek is een samenwerking tussen Raoul Deleo en Noah J. Stern. Deleo is een Nederlandse illustrator, tekenaar en animator. Hij won reeds meerdere prijzen, o.a. de Illustratie Jaarprijs van het NIC. "Terra Ultima" won de Woutertje Pieterse Prijs in 2022.
In dit boek kruipt Deleo in de huid van een ontdekkingsreiziger die het nog onbekende continent "Terra Ultima" ontdekt. Stern beschrijft de ontdekkingsreis aan de hand van de dagboeken van Deleo en het vele beeldmateriaal dat Deleo verzamelde tijdens zijn expeditie.
Wat een prachtig boek is dit ! De auteur en de illustrator hebben zoveel fantasie bijzonder origineel verwerkt. In de beschrijving van het continet krijgen de nieuw ontdekte dieren een hoofdrol. De weergave is zo realistisch waardoor je als lezer je perfect kunt inbeelden hoe een expeditie er aan toe gaat: gedetailleerde kaarten, wetenschappelijke namen voor de dieren, een korte beschrijving van hun gedrag en uiterlijk, aangevuld met dagboekfragmenten en andere prenten. Het geheel voelt aan als een echte expeditie, zodat je even kunt twijfelen of je niet in een echt 'naslagwerk' aan het lezen bent. De illustraties tonen aan dat Deleo een meester is in zijn vak.
Een origineel en boeiend thema. Maar bovenal bijzonder krachtig en mooi uitgewerkt, met oog voor detail. Zo fantasierijk en toch zo realistisch. Ik had nooit gedacht dat beide zo goed samen konden gaan. Dit duo toont dat het kan.
Een echte aanrader en tevens een terechte winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs.