Fraaie eersteling
Eerst even vertellen dat Sam Sykes eigenlijk Sam Watkins heet en de zoon is van de bekende schrijfster Diana Gabaldon. Ik zou ook een andere naam gebruiken om niet vergeleken te worden. Nu het verhaal, dat 504 bladzijden aan kleine druk bevat. Ik heb het langer volgehouden dan de eerste 35 bladzijden waar de andere recensie op gebaseerd is. Wie de achterflap gelezen heeft, begrijpt waarom de schrijver telkens zolang stilstaat bij alle ruzie / interactie tussen de gezellen, die onder leiding van de mens Lenk staan. Het is een groep buitenbeentjes die tot verschillende soorten en geloven behoren en van nature elkaars vijanden zijn. Toch aanvaarden ze allemaal het leiderschap van Lenk, al weerhoudt hen dat niet, om ruzie te maken en elkaar tot bloedens toe te slaan. Misschien heeft de schrijver iets teveel moeite gedaan om dit diets te maken en hadden vijftig bladzijden minder ook volstaan. Wel is hij erin geslaagd een nieuwe wereld te scheppen vol met allerlei soorten en krachten. Al met al, zeker een goed gebracht verhaal en zeker als je weet dat dit een eersteling is van een 25 jarige. Wel heel spijtig, om vast te stellen dat dit het eerste boek is van een klassieke fantasie trilogie, waarbij de andere delen nooit vertaald zijn naar het Nederlands
!
!