thriller met humor

Marieke Leest Marieke Leest
16 mrt 2022

Steve Beirnaert - De koffer

De koffer is een humoristische thriller. August Desmedt verlaat op een dag in alle stilte zijn vrouw Dorothea en hij sleept een zware koffer achter zich aan, die hij een tijdje daarvoor stiekem gekocht heeft. Hij heeft er genoeg van om zich elke dag te laten kleineren door haar. Door wat zowel hij als andere mensen over de vrouw vertellen, blijkt zij niet echt een aangename of sympathieke vrouw te zijn. Nadat August vertrokken is, staan de zus en het nichtje van Dorothea bij het politiekantoor omdat ze hebben aangebeld bij het koppel thuis maar niemand open deed. Dorothea blijkt inderdaad verdwenen te zijn maar er werd ook nog eens bloed gevonden in de badkamer. August zelf komt geheel toevallig terecht in komische situaties, waar hij zich niet weet uit te praten. Maar niet alleen August blijkt redenen te hebben om van Dorothea af te raken, de politie krijgt een heleboel tips van mensen die verdacht kunnen zijn.

De schrijfstijl is rechttoe rechtaan met duidelijk veel humor achterliggend. Aan absurdistische gebeurtenissen ontbreekt het boek ook niet. Er zit wel spanning in deze thriller maar het voert niet de hoofdtoon aan van dit boek, aangezien je al snel als lezer denk te weten wat er gebeurd is. Toch verwacht je nog een onverwachte wending in het verhaal, want zo simpel kon het niet zijn.

De hoofdstukken met August waren hilarisch. Ondanks wat de arme man op zijn kerfstok heeft, met zo’n vrouw als Dorothea kan je niet anders dan medelijden hebben met hem. Daarenboven heeft hij nog het ongeluk dat zijn plannen gewoon mislukken. Op andere momenten was ik de aandacht soms wel eens een beetje kwijt.

Dit boek is wel echt pure ontspanning, een ideaal boek voor op vakantie.

Geloofwaardigheid is zeker geen ingrediënt van deze thriller. Alles is een opeenstapeling van toevallige gebeurtenissen, een inspecteur die de zaak bespreekt met zijn echtgenoot,… Maar dit alles wordt gekruid door een vleugje absurde humor.

Over het algemeen vond ik het dus een leuke, onconventionele thriller. Als je houdt van thrillers met een humoristische ondertoon, dan is dit zeker een boek dat je zou kunnen lezen.

Meer recensies van Marieke Leest