Een heerlijk laatste deel Bridgerton
Julia Quinn heeft met haar Bridgerton serie een grote hit te pakken, zeker nu Netflix het eerste boek als basis heeft gebruikt voor een gelijknamige serie. Quinn schreef acht boeken over de familie Bridgerton waar moeder Violet Bridgerton er alles aan doet om haar acht kinderen in een gelukkig huwelijk te krijgen. In Een man van stand, het achtste en laatste deel staat Gregory centraal.
Gregory Bridgerton is zesentwintig. Als vierde broer heeft hij geen vooruitzichten op een titel, maar met zijn maandelijkse toelage kan hij zich prima redden en heeft hij verder weinig verantwoordelijkheden. Met al zijn getrouwde broers en zussen kan hij altijd ergens logeren (en eten!). Tijdens een bezoek aan het landhuis van schoonzus Kate ziet hij Hermione staan, een prachtige jonge vrouw op wie alle mannen verliefd worden. Maar hoeveel aanbidders Hermione ook heeft, haar hart is al vergeven aan een zeer ongeschikte man. Haar beste vriendin Lady Lucinda Abernaty – Lucy, weet dat en probeert haar van die keuze af te houden. Tevergeefs, maar met de komst van Gregory verandert er wel het een en ander.
In deze roman laten we ons als lezer opnieuw onderdompelen in de ‘ton’ van Engeland van de 19e eeuw. Grote landhuizen, prachtige kleding en heel veel regels over hoe men zich dient te gedragen, waarbij schandalen te allen tijden vermeden moeten worden, het is heerlijk om daarin als lezer mee te mogen leven en te zien hoe het Gregory, Hermione en Lucy vergaat. Lucy is ‘soort van verloofd’ met Lord Haselby, niet wetende dat hij zo zijn eigen geheimen heeft. Lucy is zeer principieel en doet wat ze moet doen. Gregory is zeer standvastig en als hij eenmaal een doel heeft dan gaat hij er helemaal voor. Dat dat doel gedurende het boek verandert levert genoeg verwikkelingen op, die op het einde nog een spannend randje krijgen ook.
Het verhaal leest prettig, de schrijfstijl van Quinn is net als in de vorige boeken fijn om te lezen, geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen, maar vlot verlopend en passend in de sfeer van die tijd. De dialogen zijn om te smullen, want de personages mogen dan gebonden zijn aan regels van ‘hoe het hoort’, ze zeggen een op een ook wel waar het op staat. Leuk is hierbij dat Hyacinth, de jongste zus die in deel zeven haar man vond, ook weer een rol speelt en zij neemt zeker geen blad voor de mond.
Een man van stand heeft humor en fijne personages. Het sluit spannend af en met een happy end. Net zoals de vorige zeven delen heeft ook dit boek een extra epiloog, die jaren later speelt, zodat het verhaal niet stopt bij ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, maar dat we als lezer ook nog wat van dat ‘later’ meekrijgen.
Een heerlijk laatste deel van deze Bridgerton serie, alle acht telgen hebben hun partner gevonden en zijn gelukkig. Het is nu afkicken, niets meer om naar uit te kijken… of toch? Hoor ik daar iets over een nieuwe serie? Rokesby. Laten we hopen dat het net zo’n succes gaat worden als deze serie over de Bridgertons.