Marieke Scheers Hebban Recensent

De Amerikaanse Roni Loren is auteur van diverse New Adult romans, zowel standalones als series. De 'Long Acre'-reeks is de eerste die is vertaald naar het Nederlands. Hij die blijft (2020) is na Zij die ontkomen het tweede deel van deze vierdelige New Adult serie en is vertaald door Els Brevink.

In Hij de blijft draait het om Rebecca. Zij is net als Liv en Finn uit het eerste deel een overlevende van de schietpartij op de Long Acre high school, twaalf jaar geleden. Tegenwoordig is Rebecca scheidingsadvocate, een goede. Ze werkt in de praktijk waar haar vader partner is. Hij wil de politiek in, zodat zij zijn plek in de maatschap over kan nemen. Hij legt nogal wat druk op haar, maar zij kan erdoor functioneren. Een sociaal leven heeft ze bijna niet. Als ze op een avond van het werk naar huis loopt, wordt ze overvallen en verstijft ze. Ze wordt gered door een hond en door Wes. Rebecca krijgt al snel in de gaten wie hij precies is. Wes zat ooit aan de andere kant bij een scheidingszaak en ze heeft hem alles afhandig gemaakt. Wes is dan ook niet blij als hij ontdekt wie zij is, maar dan is het al te laat... hij valt als een blok voor haar.

Dat is nog maar het begin van dit boek. Want dat Rebecca en Wes voor elkaar gemaakt zijn is snel duidelijk, maar ook onmogelijk. Twee personen die meer van elkaar verschillen is bijna niet denkbaar. Wes is arm, en heeft een achtergrond die niet voor hem pleit. Rebecca lijkt stabiel, zelfstandig en sterk, maar zij loopt rond met een schuldgevoel van twaalf jaar oud en staat enorm onder druk door haar ambitieuze vader. Deze personages zijn, net als in het eerste deel, goed uitgewerkt met veel diepgang en als lezer leer je ze goed kennen.

Dit tweede deel heeft een ander karakter dan Zij die ontkomen. De gevolgen van de schietpartij lijken een minder grote rol te spelen. Bij Rebecca is de herinnering goed weggestopt in haar drukke leven, maar schijn bedriegt. Het verleden van Wes en zijn werkzaamheden met jongeren brengen een andere sfeer en andere thema's mee. Zo is de vraag of mensen kunnen veranderen, als ze het vertrouwen worden gegeven, op diverse manieren verwerkt in deze roman.

De interactie tussen Wes en Rebecca is vanaf het begin goed neergezet met veel dialogen en ze versterken elkaar. Door gesprekken met Wes en een publieke paniekaanval moet Rebecca onder ogen zien dat de schietpartij nog altijd van grote invloed is op haar doen en laten van nu. Pas als ze over haar geheim gaat praten, kan ze het verleden verwerken en echt gaan leven. Het blijft daar niet alleen bij, want als ze eenmaal voor elkaar zijn gevallen vliegen de vonken ervan af. Geen New Adult zonder goed beschreven seksscènes en daarin is Hij die blijft geen uitzondering. Smaakvol en realistisch zonder overdaad.

Aan het einde van het boek loopt de spanning op, als er iets gruwelijk mis gaat met een van Wes' protegees, maar daarna sluit het verhaal af met een happy end, wat je Rebecca en Wes van harte gunt. Het rondt de verhaallijn van Rebecca goed af en een opening naar het derde deel, over Taryn die haar zusje verloor, is alweer gemaakt.

Hij die blijft is het tweede deel van de 'Long Acre'-serie en net als het eerste deel zeer de moeite waard. De goede uitgewerkte personages en het sterke plot, maken deze New Adult boeken tot een verslavende serie en een aanwinst voor het genre.

Reacties op: Verslavende serie

51
Hij die blijft - Roni Loren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken