Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geslaagde feelgoodroman

Marieke Scheers 20 februari 2020 Hebban Recensent
Nanda Roep is schrijfster en selfpubber en heeft al veel kinderboeken op haar naam staan. Daarnaast schrijft zo ook boeken voor volwassenen. Leugens in de lente (2020) is haar nieuwste feelgoodroman.

In leugens in de lente speelt het verhaal zich af rondom een paar vrouwen die wonen in Driestenen, een dorpje waarin iedereen alles van elkaar weet en waar men elkaar altijd steunt. Manja is de dochter van Dorien en heeft een tijd in Drenthe gewoond met man en zoontje Rayan. Ze is jong weduwe geworden en keert ze terug naar haar geboorteplaats. Ilya is getrouwd met Danny en ze hebben twee dochters Yara en Yfke, maar Danny is vaak weg en als hij thuis is, is hij gewelddadig. En Ineke was kleuterjuf en heeft het moeilijk nu ze met pensioen is. Ze is samen met haar man Jan, maar haar leven draaide naast haar baan compleet om haar zoon Max, en die ziet ze bijna niet meer.

Het zijn drie vrouwen waarvan de levens weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar niets is minder waar. In de opbouw van het boek krijgen we als lezer uitgebreid de kans om kennis te maken met deze mensen. De hoofdstukken zijn niet heel lang en wisselen tussen de personages. Al snel wordt duidelijk dat ze allemaal geheimen en problemen hebben. Tussendoor zijn klein stukjes tekst te lezen over een ongeluk, deze zijn schuingedrukt en vallen daardoor op. Het is al snel duidelijk dat het ongeluk van groot belang is voor het verhaal, maar prijsgeven van het hoe en het wat gaat met nieuwsgierigmakende kleine porties.

Het verhaal leest vlot, door de korte hoofdstukken en door de diverse gebeurtenissen in Driestenen. Het volgt snel op elkaar en het houdt de lezer constant geboeid en nieuwsgierig. De keuze van het ene personage heeft grote gevolgen voor de ander, het is een soort vlinder effect en zeer goed uitgewerkt. Naarmate het boek vordert richting de climax, vallen puzzelstukjes op hun plek en blijkt hoe zorgvuldig het boek is opgebouwd en hoe sterk het verhaal is.

De personages maken dan ook een grote ontwikkeling door en het ‘samen zijn we sterk’ geldt zeker voor de inwoners van Driestenen.
Nanda Roep heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het makkelijk leest en alle aandacht bij het verhaal en de personages kan blijven. Knap is de uitwerking van zowel de jonge kinderen als de oudere Ineke. Zo roept Ineke in eerste instantie weerstand op, maar later blijkt ze een lieve vrouw, en zijn de jonge meiden in het verhaal echte pubers die een plan bedenken zoals jonge mensen dat kunnen doen, zonder na te denken over de consequenties.

Levens in de leugen is een heerlijk feelgoodverhaal met een stukje spanning en een hoop geheimen. Met thema’s als rouw, overspel, machtsmisbruik binnen een huwelijk, en schuldgevoel is het een rijk boek met diepgang en fijne personages wat het een zeer geslaagde roman maakt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.