Advertentie

Dit is Gomorrah Tom Chatfield

De illustratie op de omslag laat niets te wensen over.
Gomorrah zal gaan over misdaad, vergelding, uit-de-weg-ruimen, wraak. Dus wees attent op het boek waar u mee begint.
Houdt u van thrillers.. van actuele problematiek in thrillers… dan moet je dit boek openen en beginnen..
Het verhaal begint in januari 2014. Twee neven Hamid en Kabir hebben zich (naïef ?) gemengd on de gewapende strijd in Syrië voor de overwinning van IS. Zij maken veel geweld mee. Als Hamid sneuvelt:
“…Dit was niet de bedoeling, fluistert een kinderlijke stem in het hoofd van Kabir…”(blz 9)
Dan schakelt het verhaal over naar Azi Bello, de hoofdpersoon van dit boek. Hij is lid van de Broederschap der Hackers, is goed thuis op het Darknet, vindt dat er veel mis is in de moderne wereld, kent het ‘racistische deel’ van internet, het xenofobisch ultra nationalistische: Defiance. Zijn hoofdkwartier is een armzalig tuinschuurtje, van waaruit hij wel de hele ‘wereld’ kan overzien.
Dit begin geeft veel informatie over darknet, Defiance, stelen van persoonsgegevens om zijn Jim Denison vorm te geven. Voor mij was dit een taai begin, omdat ik niet in deze wereld thuis ben.
Maar dan:
“… dan klopt er iemand drie keer op de deur van Azi’s schuurtje …..” (blz 30)
Het is dit soort ‘opmerkingen’ die je steeds nieuwsgierig maakt en doet doorlezen! Azi heeft net de hulpkreet van Sigma via het net afgewezen… wie is ze? Waarom zitten ze achter je aan? Hij wil er niets mee te maken hebben en tikt alles weg.
Helaas, dat lukt niet. Anna klopt aan:
“…. Je maakt er een zootje van Azi. We zijn dol op je werk. Je gaat nu iets voor mij doen…” (blz 31)
We volgen je al een tijdje. Je plek heeft je verraden… je gaat nu Sigma berichten dat je haar wilt ontmoeten. Sigma is Munira Khan en Azi gaat haar de volgende dag al ontmoeten. Anna heeft de leiding!
Via Flashbacks in het verhaal ontdek je hoe Azi en zijn vriend Ad hun eerste stappen zetten met het ‘hacken’ van internet en hoe ze door schade en schande wijs zijn geworden. Het verhaal flitst tussen verleden en heden.
“… Azi voelt zijn verleden loskomen van zijn ankers...” (blz 50)
Munira appt dat zij toegangsgegevens van Gomorrah heeft. Ze ontmoeten elkaar en worden samen naar Berlijn gestuurd. Via op afstand gegeven instructies op de telefoon (alleen hiervoor bereikbaar) hoort Azi wat hij moet doen. Daar in Berlijn ontmoet hij Odi Wolff, zgn zijn goed vriend. Odi heeft een compleet appartement beschikbaar en biedt Azi en Munira onderdak aan. Azi werkt nu als onderdeel van De Organisatie van Anna en Odi, een taskforce die geïnteresseerd is in het snijvlak van technologie en terrorisme. Ze zijn met name geïnteresseerd in Jim (het alter ego van Azi)
Odi vertelt zijn plan, dit vertelt Azi aan Munira als zijnde zijn plan. Ze willen Gomorrah infiltreren en proberen dat via Jim.
Op momenten van ‘trammelant’ is daar altijd de reddende engel Anna of een van haar ‘vriendjes’ die de helpende hand toesteekt. Munira kust Azi…. Ze vertrouwt de vriendschap met Odi niet… ze kust Azi…
“…Zijn moeilijkheden zijn nog maar net begonnen én het ogenblik waarop hij niet langer kan liegen
tegen haar nadert snel….” (blz 89)
Odi geeft hem een goede raad….. Wordt niet emotioneel betrokken !! Munira vertelt hoe je op het darkweb bij Gomorrah kunt inloggen, heel simpel. Maar dan komt er een telefoontje: er is gevaar. Munira wordt ontvoerd (?)
Het verhaal flitst nu tussen Europa en IS. Daar in Syrië zijn Kabir en Muhammed. Zij willen bij Turkije eigenlijk weer de grens terug over. Zij proberen dit via een zus van Muhammed, die zgn “bij IS wil werken..”
Ondertussen gebeuren er raadselachtige dingen op het telefoonscherm van Azi… waar komt hij terecht, wat is daar allemaal aan de hand? Ook als lezer krijg je alleen de oppervlakte te zien en weet je ook niets. Azi vlucht! Hij stuurt een vriendin een bericht ( prepaid telefoon) Ik heb veel geld nodig! Dan logt hij in bij Gomorrah op de naam van Jim Denison.
“… Hij is op de vlucht, staat er alleen voor en heeft geen idee wat hem in godsnaam nog staat te
wachten.. Het is tijd om te vertrekken…” (blz 124)
Alweer zo’n prachtige cliffhanger.
Azi heeft in de gaten dat hij zijn eigen hulp moet zoeken en stuurt na jarenlang ‘stilte’ een bericht naar Ad, zijn oude vriend. Azi belandt in allerlei penibele situaties waaruit hij ternauwernood steeds weet te ontsnappen. Hij blijft nuchter en helder nadenken en vertrouwt ook op zijn intuïtie.
“…. Het gevoel dat er koude vingers langs zijn ruggengraat strijken wil maar niet verdwijnen…”
(blz. 155)

Het verhaal blijft verrassend actueel, met dreigingen die we ons nu goed kunnen voorstellen. Ontknopingen komen pas na steeds meer verwarringen, na steeds meer “ik werk me in de nesten” gevoel. Steeds als er weer een onthulling/ ontdekking wordt gedaan door Azi…. Komt er toch weer opnieuw spanning.
Het verhaal is prachtig opgebouwd, cliffhangers aan het einde van een hoofdstuk worden uiteindelijk weer opgepakt, nieuwe spanning wordt opgebouwd. Het blijft tot het einde onvoorspelbaar spannend. En zelfs nog een positieve toekomst verwachting voor Azi!
De cover voorspelde al top spanning… het wordt waar gemaakt… een ware page-turner.


Reacties op: De actuele wereld van hackers, misdaad, vergelding en wraak!

25
Dit is Gomorrah - Tom Chatfield
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,50 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker