Een spannende liefdesgeschiedenis…

marijke marijke
14 mrt 2022

Gevangen in leugens - Femke Roobol
Femke Roobol heeft voor dit boek ‘Gevangen in leugens’ veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de Eerste wereldoorlog, de partijen, de omstandigheden in het bezette België en het neutrale Nederland. De onderzoekgegevens kun je lezen op haar website.
‘Gevangen in leugens’ is een historische roman. Maar tegelijkertijd is het een liefdesroman tegen het decor van de Eerste wereldoorlog. Deze oorlog heeft grote gevolgen voor de twee hoofdpersonen.
Éloi is koorddanser in het circus. Als Julia hem ziet optreden is ze helemaal gegrepen door deze acrobatiek. Zij wil het ook leren, maar dan moet ze mee trekken met het circus, anders is het onmogelijk.
Julia is pas vijftien en woont sinds het overlijden van haar moeder bij haar tante Mathilde. Deze Mathilde legt de tarotkaarten
In het circus vormen zij een onafscheidelijk duo. Julia, die weinig leest en een hekel heeft aan lezen, hoort van Éloi dat de oorlog is uitgebroken.
Julia heeft een afhankelijke relatie met Éloi. Hij leert haar koorddansen en behoedt haar meerdere keren voor een val vanaf dat koord. Éloi is een bedachtzame persoon. Hij geeft zichzelf nooit bloot, laat niemand dichtbij komen, dat is zijn overlevingsstrategie, zo heeft hij regie over zijn eigen gevoelens. Zelf zegt hij:
“Ik ga door het leven als mijn moeder, ik vlinder..” (p.107)
“… Valerie (zijn moeder) is als een vlinder die danst op de luchtstroom. Dwarrelend van bloem naar bloem. Valerie blijft nooit op een plek, zij kan nergens aarden…”(p.78)
De oorlog zorgt voor een scheiding van Julia en Éloi, die nu elk hun eigen weg gaan en beide onafhankelijk van elkaar in het verzet terecht komen. Ze krijgen hun opleiding in Engeland. De beeldende filmische taal laat je met deze personen meeleven alsof je deel uit maakt van hun, van deze geschiedenis.
Naast Julia en Éloi maken we ook kennis met die Duitse korporaal Alexander.
Hij maakt via de Faust van Goethe kennis met Éloi. Zij lezen het beide, Alexander weet meer over dit werk en legt het uit aan Éloi. Deze weet niet zo goed hoe hij hier op in moet gaan. Duitsers zijn de vijand en nu vraagt deze Duitser hem: vrienden?

Het verhaal is vlot en helder verteld, het leest gemakkelijk en er zijn geen ingewikkelde elementen die het lezen bemoeilijken. Het laat de lezer vanuit twee perspectieven naar de gebeurtenissen kijken. Dat wordt heel duidelijk aangegeven aan het begin van het hoofdstuk. Je leest het vanuit het perspectief van Julia of vanuit Éloi. Zo weet je hoe ze over elkaar denken en hoe ze tegen bepaalde gebeurtenissen aankijken.
Het is bovendien een spannend verhaal, dat komt mede doordat Roobol ‘hier en daar’ in de tekst vooruitwijzingen geeft, heel miniem en ‘tussen-de-lippen-door’. Ze schrijft associatief, waardoor je in het heden blijft maar meedrijft op de gedachten van het personage en zo veel informatie krijgt over een bepaalde gebeurtenis of persoon.
Op heel natuurlijke wijze komen dan de acties van Alexander naar boven. Je krijgt veel info over Alexander en het spionagewerk dat Julia moet doen. Als lezer denk je dan: waar ben je in verzeild geraakt Julia!
In prachtige vergelijkingen weet ze tot de kern van de gebeurtenis door te dringen:
“… Tijd werkt anders in de eerste uren van de morgen. Misschien kwam het door het gewicht van de dromen, dat het was alsof de uren langzamer verstreken. Ik had mijn ogen weer open, maar ik was ergens anders…”(p.268)
Dan de korte regel: dat is er gebeurd…. De lezer mag aan het werk. Een indrukwekkende manier om de gebeurtenis weer te geven.
Het plot van de roman wordt heel gestructureerd opgebouwd. Het bouwt naar een climax toe. Het is ongelooflijk spannend.
Een verhaal dat via de personages veel vertelt over de omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog en over de relatie tussen twee mensen. Over ‘hoe het leven kan lopen’. Het boeit tot de laatste bladzijde.
4 sterren

Meer recensies van marijke