Advertentie

Het negende schrift van Maya - Isabel Allende.
Op meeslepende wijze vertelt Isabel Allende het verhaal van het jonge leven van Maya Vidal. Maya wordt door haar grootmoeder Nini naar het geïsoleerde eiland Chiloé gestuurd. “Ontdek, herontdek wie je bent”, is haar opdracht.
Maya beleeft een gelukkige jeugd bij oma Nini en grootvader Popo met hun alternatieve levenswijze. Zij maakt een diepe emotionele val door na het overlijden van opa Popo. Haar leven gaat in een stroomversnelling, alleen dan wel bergafwaarts!
“… Op mijn zestiende barstten de catastrofale natuurkrachten los …. Die mijn bloed onrustig maakten en mijn begrip vertroebelden….”( blz 65)

Door de levendige vertelwijze, de beeldende beschrijvingen leef je intens met Maya mee. Ze komt in een wereld terecht van geweld, drugs, criminaliteit, de zelfkant van het leven.
Op het eiland Chiloé gaat Maya bij Manuel wonen. Tegen Manuel zegt ze: ”waarom ik hier ben..?”
“… Ik heb de FBI, Interpol en een bende maffiosi uit Las Vegas achter me
aan…”( blz. 24)
Zij schrijft in een dagboek, het negende schrift, wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen tijd voor ze naar eiland Chiloé kwam.
Thema’s hierbij zijn:
* het contact met de doden. Zij voelt de aanwezigheid van Popo. Hij redt haar leven als ze voor ‘oud vuil’ in coma gaat op een smerig toilet. “adem Maya, adem!!’
* bijgeloof. Op zondag mag je geen aardappelen planten en in het donker buiten moet je een mes meenemen.
* politiek. In de levens van de personages lezen we de meest afschuwelijke verschrikkingen van de militaire dictatuur:
“… dit is als modder onderin een meer, als je erin roert, weet je nooit wat er boven komt drijven! … littekens zijn er nog, soms zelfs open wonden…” (blz 58)
Op beeldende wijze krijgen de personages om Maya heen een leven. Een leven dat door trauma’s is getekend, een leven van vechten en doorgaan, een leven dat door jou, als lezer, steeds helderder en scherper wordt.
Prachtig neergezette personages, een thrillerachtig slot, maar zeker geen “end good, all good….”
Een indringende roman over hoe een leven kan lopen!

Reacties op: Een indringende, meeslepende roman.

181
Het negende schrift van Maya - Isabel Allende
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners