Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kun je je verleden achter je laten… valstrikken opruimen?

marijke 10 juli 2024
Nadagen - Claire Deya
Deze roman is het veelbelovende debuut van de Franse Claire Deya Zij studeerde letterkunde en Geschiedenis.
Geschiedenis is in dit boek zeker terug te vinden.
De titel is treffend gekozen, het speelt zich af in de nadagen van de oorlog, het doet mij ook denken aan het woord: de naweeën van de oorlog.
De cover verwijst heel subtiel naar de inhoud. Aan de kanten kraag van de vrouw is te zien dat het verhaal zich enige tijd geleden afspeelde. Het smalle armbandje is in het verhaal terug te vinden.
Heel poëtisch vind ik de schelp in haar handen. Een schelp die je op het strand vindt. Maar ook een schelp die (zoals je altijd tegen kinderen zegt) als je heel goed luistert, de zee laat horen. Ofwel; die als je heel goed luistert het verhaal, de geschiedenis laat horen.
Het verhaal is vlot geschreven. De korte hoofdstukken zijn goed te overzien. Ze zijn niet genummerd of van een titel voorzien. Niet direct is het duidelijk vanuit welk perspectief je op dat ogenblik leest. Dat houd je wel alert en soms moet je even teruglezen en je gedachten herschikken.
In de nadagen van de oorlog werden veel landen, stranden, streken geconfronteerd met mijnen. Het was levensgevaarlijk. Die mijnen moesten als eerste worden geruimd.
In de mijnen-opruimploeg van Nadagen zitten twee verschillende nationaliteiten. Duitsers en Fransen. De laatsten ervaren het mijnen ruimen als een eer, de Duitsers daarentegen als een vernedering. Zij kiezen het werk om even uit het krijgsgevangenen kamp te zijn. Zij hadden een tijd lang de regie, nu moeten ze het onderspit delven.
Vincent verwoordt het zo:
“ een overdaad aan smeerlappen besmeurde de tijd!” zo ervaren de Fransen en de andere oorlogsslachtoffers het.
Maar al in het begin van de roman wordt gesproken over een verrassende ‘verbroedering’ binnen de mijn-opruim-ploeg van deze twee nationaliteiten. (p.35) Ze moeten ook wel want ze zijn volledig van elkaar afhankelijk. Voor Fabien, de leider van de mijnen-opruim-ploeg, en wellicht ook voor anderen betekent het ruimen dat zij niet aan iets anders kunnen denken, ze moeten hun volle concentratie voor het ruimen gebruiken.
Als er een noodlottige explosie plaats vindt zie je iedereen van de ploeg in actie komen en naar ploeggenoten gaan, zonder aanzien van nationaliteit. Er is dan zorgzaamheid voor elkaar, verbroedering.
De auteur weet de omgeving, de handelingen en gebeurtenissen filmisch te beschrijven. Je staat er met je neus bovenop, het trekt je het verhaal in. En de manier waarop je wordt meegenomen is vol emotie.
De alerte lezer krijgt tussen de regels door vooruitwijzingen/flashforwards, zoals die naar ‘het meisje’?
Via flashbacks wordt het verleden van de verschillende personages ‘bloot’ gegeven. Als Saskia, een van de personages, bij haar eigen huis komt en constateert dat anderen het hebben ingepikt… voel je je net als Saskia: boos, verdrietig, radeloos… wat moest ze nu doen??
Bij Vincent, de persoon die zijn geliefde zoekt, lezen we dat hij op onverwachte momenten stukjes van de puzzel, van zijn zoektocht-puzzel naar Ariane in handen krijgt. De vrouw van de huisarts, op de trap, weet info te geven over het middel: digitaline dat aan haar man was gevraagd. Waarom? (p.88) wie was er hartpatiënt geworden of…
Lukas, een van de krijgsgevangenen, kende het kasteel. Dat kasteel waar misschien ‘aanwijzingen’ liggen. Hij tekent een plattegrond voor Vincent. En op die plattegrond kon hij aangeven waar de gevaren, mijnen lagen verstopt. Lukas kan verrassend mooi tekenen. Ook al zo’n vooruitwijzing die je later weer uit je ‘geheugen’ oppakt.
Het hele verhaal is zo geconstrueerd dat je soms niet in de gaten hebt een essentieel elementje in handen te hebben. De verhaallijnen wikkelen zich langs elkaar en om elkaar. Niets wordt ‘zomaar’ verteld. Langzaam worden delen van het plot weer gegeven. Steeds zo’n klein stukje. De losse draden van het verhaal-weefsel komen pas vlak voor het einde bij elkaar tot een prachtig weefsel.
Je ‘kijkt’ er naar en blijft genieten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van marijke

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.