Raak, rauw en razend belangrijk
4,5
Vorige maand las ik Het geheime kistje van Elle. Vooral de verhaallijn in het verleden had me in dat boek geraakt en ik keek ernaar uit om me nog eens te laten meenemen door Aline van Wijnen.
Dit keer koos ik voor het luisterboek. En behalve dat ik een aantal keer vol schoot in het openbaar, was dat een uitstekende keuze. Aline van Wijnen heeft een prachtig verhaal geschreven en Ruby van Tongeren heeft het zo goed tot leven gebracht in het luisterboek, incl. gezongen teksten en diverse accenten! Echt een aanrader!
Rachels wens vertelt het verhaal van Rachel van Dam en Gijs Zijlstra. Wanneer Kyra in 2013 vrijwilliger-maatje wordt bij dhr. Zijlstra is de man een eindje in de 90. Een norse man, maar hij warmt al snel op als Kyra hem als zijn gelijke behandelt. Kyra zelf heeft ook een moeilijke tijd en zit met een burnout thuis. De momenten samen zijn helpend voor hen beiden.
Langzaam maar zeker kom je meer te weten over het leven van dhr. Zijlstra en zijn grote liefde Rachel. Een verboden liefde, want Rachel was Joods en ze leerden elkaar kennen in 1942. Aline brengt de tweede wereldoorlog tot leven en doet dit duidelijk na zeer gedegen onderzoek. Ze verweeft de feiten over Amsterdam en de Amsterdamse Joden door het verhaal, zonder het tempo in de roman te verliezen. Ze schrijft meeslepend én doordacht. Zo vertelt ze je een verhaal van rauwe wreedheid en onoverwinnelijke liefde.
Op de achtergrond loopt het verhaal in het heden. In Het geheime kistje van Elle vond ik dat nog wat afleidend. Nu stonden de verhaallijnen wat mij betreft veel meer in dienst van elkaar. Het versterkte elkaar in plaats van reis te geven. Het verhaal van Kyra zelf blijft wat meer op de achtergrond. Dat vond ik passend en natuurgetrouw. Mooi dat er veel ruimte is in de tekst voor de vriendschappen om zich te ontwikkelen, zowel met dhr. Zijlstra als met Thomas, zonder dat dit onwaarschijnlijk snel naar te innige banden gaat.
Het verhaal is meeslepend, eerlijk, leerzaam en diepgaand. Ik heb er enorm van genoten! De enige reden dat ik nog niet naar de volledige 5 sterren ben gegaan, is omdat het boek wat mij betreft net iets te snel stopt. Ik had nog één week verder het heden mee in willen gaan