Advertentie
    Marvin O. Hebban Recensent

Voor diegenen die het initiatief van Historische Verhalen al langer volgen, hoeft deze vierde verzamelbundel geen inleiding meer. Ongeveer eenmaal per maand kan men op de website van de initiatiefnemers een nieuw historisch verhaal lezen, helemaal gratis. Iedereen kan verhalen insturen, zolang ze maar een historisch correcte achtergrond hebben. Tegen die achtergrond plaatst de ene auteur enkele fictieve personages, terwijl de andere dan weer een dialoog verzint om een bepaalde ware gebeurtenis gestalte te geven. Zoals het boek zelf vermeldt: de auteurs voegen een menselijk aspect toe. Mede doordat alle tijdperken in principe in aanmerking komen, levert dit een heel divers scala op. Elk jaar worden de geselecteerde verhalen gebundeld en op papier uitgegeven.

Wat is de meerwaarde van dit alles als toch alles gratis te lezen is, vragen sommigen zich misschien af. Men hoeft slechts een bundel vast te pakken om het antwoord te kennen. Elk verhaal erin wordt gevolgd door duiding die niet op internet te vinden is. Hierin legt elke auteur uit hoe hij of zij tot het verhaal gekomen is. Zo vond Sandrine van der Velde, die met ‘Bella ciao!’ de spits afbijt, inspiratie in de spullen die werden gevonden bij het leegmaken van het huis van de overleden grootouders van haar man. Die duiding maakt het verhaal bijna altijd veel betekenisvoller. Weten waaruit het ontsproten is, verrijkt elk kort verhaal en maakt een herlezing ervan intenser. Wat ook in het oog begint te springen onderhand: er zijn nu al vier verzamelbundels en drie themabundels verschenen. Wie ze alle naast elkaar in de boekenkast heeft staan, heeft uitzicht op een mooie collectie aan Nederlandstalige bedenksels. Ook de sfeervolle covers dragen daar sterk toe bij. Het oog wil nu eenmaal ook wat.

Maar de inhoud van de verhalen zelf blijft uiteraard het allerbelangrijkste. En die is opnieuw heel gevarieerd en van hoog niveau. Heel wat auteurs keren terug en hebben ondertussen wel bewezen een onderhoudend historisch verhaal te kunnen opbouwen. Van der Velde hoort hierbij, maar ook Paul Christiaan Smis, Marjolein van de Gender, Hay van den Munckhof, Iris Versluis, Jeanine Erades, Marloes Jongewaard en Key Tengeler zijn oude getrouwen. Van de Gender schreef een vervolg op een eerder verhaal dat zich in het oude Alexandria afspeelt en daarom heeft de redactie besloten ook dat eerste verhaal opnieuw op te nemen. Een goede beslissing die het geheugen opfrist.

Slechts twee auteurs zijn helemaal nieuw dit keer: Ben Post en Bram Baptist. Post brengt een mild griezelverhaal dat zich afspeelt op het voormalige eiland Wieringen, en Baptist vond inspiratie bij een dijkbreuk in de vroegere gemeente Reiderland. In beide gevallen ligt een volksverhaal aan de basis van wat in Historische Verhalen te lezen is. Beiden kozen Nederland als plaats van actie, en dat is in deze bundel wel vaker zo – maar gelukkig niet altijd, zodat diversiteit in tijd en in plaats gegarandeerd blijven. ‘In dienst van de farao’ (Versluis) is een voorbeeld van een aantrekkelijk verhaal waarin de Egyptische piramidebouwers een hoofdrol spelen. Met ‘Meiyin’ trekt Van den Munckhof naar Mongolië en ‘Gedachten naast een karrenwiel’ (Smis) speelt zich af in Zuid-Afrika ten tijde van de Grote Trek van de Boeren.

Zonder uitzondering zijn alle verhalen goed geschreven. Ze zijn rijk voorzien van details en randinformatie waaruit wel blijkt dat de auteurs grondig kennis hebben genomen van de tijd, de plaats en de gebeurtenissen waarover ze schrijven. De tikfoutjes die men online in de verhalen nog wel eens terugvindt, zijn nagenoeg volledig uit het boek verdwenen. Het handzame formaat van de bundel maakt hem prettig om in de hand te houden en met je mee te nemen. Voor de vierde (of zevende, als je de andere publicaties meetelt) maal op rij levert Uitgeverij Historische Verhalen een verzorgd werk af waaraan men enkele mooie uren leesplezier zal beleven.

Reacties op: Voor de vierde maal op rij een erg genietbare verzamelbundel

5
Historische Verhalen. Verzamelbundel IV - Diverse auteurs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker