Soms is stoppen precies wat je nodig hebt om jezelf te vinden.
Na Ghost en Patina zat ik al een tijdje te wachten op dit boek. De verhalen van Jason Reynolds hebben altijd zo’n mooie diepere laag. Ze laten je nadenken over het leven. Dat is ook in dit deel weer het geval.
Een emotioneel verhaal over een jongen die zijn hele jeugd heeft gedacht dat hij de dood van zijn moeder heeft veroorzaakt bij de bevalling. Een verhaal over een jongen die opgroeit zonder echte vaderfiguur, omdat zijn vader het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken. En een verhaal over een jongen die jarenlang iets doet wat hij eigenlijk helemaal niet leuk vindt: rennen bij de Defenders.
Gelukkig heeft hij een coach die verder kijkt dan alleen prestaties en ruimte ziet voor andere talenten. Ik denk dat dit boek voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. Doe waar je gelukkig van wordt, praat over je gevoel en schrijf het desnoods op. Dat helpt. Dat zie je ook bij Sunny. Dit boek is weer heerlijk vertaald door Maria Postema! Ik moest even wennen aan het dagboekthema, maar uiteindelijk leer je Sunny goed kennen en leef je helemaal met hem mee.
Ik raad dit boek aan vanaf groep 7.
In dit derde deel maken we kennis met Sunny, een jongen die zijn moeder nooit heeft gekend. Zij overleed tijdens de bevalling. Sindsdien is de band met zijn vader kil en afstandelijk. Aurelia, zijn thuisjuf en beste vriendin van zijn moeder, neemt voor een groot deel de opvoeding op zich.
Sunny maakt deel uit van het Defenders hardloopteam, samen met zijn vrienden Ghost, Patina en Lu. Maar eigenlijk vindt hij er niks aan. Tijdens een wedstrijd besluit hij te stoppen met rennen. Hij wil dansen.
Gelukkig ziet zijn coach wat Sunny nodig heeft. Maar wat vindt zijn vader Darryl daarvan? Durft Sunny eindelijk voor zichzelf te kiezen en zijn eerlijke verhaal te delen?
Dit boek is samen te vatten in de woorden:
verdriet, schuldgevoel, familie, zelfbeeld, talenten, durven, expressie, vriendschap, acceptatie.