Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Merel Kuitert Boekverkoper

Wanneer je je bedenkt dat Suzanna Esther dit boek niet dit jaar schreef, is het beangstigend hoe realistisch en actueel het verhaal van 2020 Kamp Alpha is. Het gaat dan ook over een mysterieuze ziekte die is uitgebroken en waarvan met name huisdieren deze ziekte verspreiden. Hierdoor worden bewoners gedwongen hun huisdier op te geven en heerst er onrust onder de bevolking, maar klinkt er ook dreiging door in het boek.

2020 Kamp Alpha is geschreven vanuit verschillende perspectieven, waarvan er een paar wat overbodig zijn. Zo worden Sofie, de ex-vriendin van Arjen, en Warner, een onder druk gezette wetenschapper, nauwelijks uitgewerkt. Het perspectief van Sofie is dan ook redelijk te verwaarlozen. Waar het boek meer om draait zijn Arjen en Li (Lisette), die besluiten zich aan te sluiten bij het verzet om hun huisdieren te kunnen behouden. Al snel blijkt echter dat niets is wat het lijkt, en dat veel verschillende partijen verschillende belangen hebben. Het verhaal verandert op dat moment van richting, over hun reis naar 'Kamp Alpha' en alle gebeurtenissen die erop volgen. De opbouw van hun relatie onderling wordt goed uitgewerkt en voornamelijk de korte onderonsjes met hun huisdieren maken dat de liefde, maar ook de angst, bijna voelbaar is.

Over de schrijfstijl valt niet veel bijzonders te zeggen. Dialogen en actie worden afgewisseld en hoewel er niet heel veel spanning is, maakt het realistische beeld van de hedendaagse maatschappij en het ziektebeeld de situatie ronduit akelig. Tezamen met het geweldige einde maakt dit het boek toch een bijzonder en voornamelijk sluimerend dreigend geheel. Ook sluit, zoals meermaals gezegd, de plot beangstigend nauw aan bij de gebeurtenissen die momenteel spelen, waardoor thema’s als ziekte, zorg voor de medemens en politieke kwesties een rol spelen. Ook met ethische kwesties wordt gespeeld: wie kun je nog vertrouwen wanneer het verboden is om huisdieren te houden, wie staat er aan jouw kant en wat is goed of fout in tijden van een pandemie?

Het duurt even voordat je écht in het verhaal zit, sommige personages zijn wat minder goed uitgewerkt en natuurlijk is er de mogelijkheid dat mensen in deze tijden wat minder staan te springen om een thriller met in de hoofdrol een gevaarlijke ziekte. Desondanks is 2020 Kamp Alpha een actuele, spannende roman waarbij de dreiging van alle kanten voelbaar is en dat een spetterend einde bevat. Om deze redenen, naast het feit dat het boek niet geschreven is tijdens de daadwerkelijke uitbraak van Covid-19 en de schrijfster die dus bijna voorspeld heeft, maakt het een aanrader voor liefhebbers van spannende romans.

Reacties op: Beangstigend actueel

106
2020 Kamp Alpha - Suzanna Esther
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken