Wie stout is...

Merel Kuitert Merel Kuitert
30 mrt 2026

Deze recensie is geschreven door mijn collega en getalenteerd jeugdbibliothecaris Inge.

Denk jij dat Sinterklaas een vriendelijke oude man is die cadeautjes uitdeelt? Dan is dit niet het boek voor jou. Mo komt erachter dat de werkelijkheid heel wat bloedstollender is, als Pjotr naast hem komt wonen – een nurkse, botte schoorsteenveger. Niet lang nadat de nieuwe buurman is gearriveerd, beginnen er kinderen te verdwijnen. Mo weet honderd procent zeker dat Pjotr erachter zit en gaat op onderzoek uit. Maar zijn nieuwsgierigheid komt hem duur te staan.

Dit spannende boek over Sinterklaas is net even anders dan alle andere boeken over Sinterklaas…
De boeken van Pieter Koolwijk en Linde Faas kan ik eigenlijk lezen zonder dat ik het boek gezien heb. Elke keer zijn de boeken prachtig geschreven en geweldig vormgegeven. Over dit boek was ik echter vooraf wat sceptisch. Ik was bang dat het verhaal wat kinderachtig of afgezaagd zou zijn, maar niets is minder waar. Dit geweldige duo is er toch weer in geslaagd om een spannend, origineel boek te schrijven.

Het verhaal draait om Mo, een jongen die een nieuwe buurman krijgt: Pjotr, een geheimzinnige schoorsteenveger die niet van mensen houdt. Vanaf de dag dat hij in het dorp is, er een vreemde sfeer. Overal verschijnen zwarte vogels en tijdens de intocht van Sinterklaas gebeuren er onverklaarbare dingen. Als een van zijn klasgenoten rare opmerkingen maakt en bovendien een andere rare man uitlacht verdwijnt hij diezelfde nacht uit zijn bed. Als er in de dagen daarna nog meer kinderen verdwijnen, wordt Pjotr, de buurman steeds verdachter. Waarom verdwijnen al die kinderen? En waar gaan ze naartoe…? Linde Faas geeft met haar illustraties perfect de sfeer weer die past bij het verhaal.

Als lezer werd ik het duistere boek in gezogen en bleef ik me afvragen wat er toch aan de hand is met Pjotr en waarom de kinderen verdwijnen als zij iets doen wat niet mag. Wat dit boek bijzonder maakt, is de manier waarop naar het traditionele Sinterklaasfeest wordt gekeken maar deze toch in zijn waarde laat.

Wie stout is… is niet bedoeld voor de allerkleinsten, maar juist voor wat oudere kinderen (en volwassenen!) die weten hoe het zit met Sinterklaas. Een absolute aanrader voor wie op zoek is naar een Sinterklaasboek met een originele invalshoek en een flinke dosis mysterie! Pieter Koolwijk houdt van het schrijven van boeken over zaken die eigenlijk niet kunnen, humor en iets om over na te denken. Daar is hij wat mij betreft met dit boek over Sinterklaas weer uitstekend in geslaagd. In een interview gaf Pieter Koolwijk ooit aan dat elk boek wat hij maakt het mooiste boek moet worden dat er bestaat en hij slaagt daar samen met Linde Faas ook dit keer weer in!

Meer recensies van Merel Kuitert