Een mystieke queeste vol geheimen en inzichten.
De uitverkorene van Ecbatana is geen boek dat je gedachteloos kunt uitlezen en wegleggen. Het is een verhaal dat blijft nagalmen, niet alleen door de meeslepende plot, maar vooral door de diepere lagen die zich langzaam ontvouwen als je bereid bent tussen de regels door te lezen.
Veljko Radosavljevic weeft in zijn debuutroman een rijk tapijt van oude profetieën, vergeten kennis en mysterieuze symboliek. In het hart van het verhaal staat een jonge man die voor een ogenschijnlijk persoonlijke keuze staat, maar al snel blijkt dat zijn beslissing verstrekkende gevolgen heeft voor de wereld om hem heen. Het is een klassieke queeste, maar verpakt in een originele setting die put uit zowel historische bronnen als esoterische tradities.
Wat het boek echt bijzonder maakt, is de balans tussen plotgedreven spanning en filosofische diepgang. De lezer wordt uitgedaagd om niet alleen het verhaal te volgen, maar ook verbanden te leggen tussen de oude geschriften, de handelingen van de personages en de wereld waarin wij vandaag leven. De thematiek is verrassend actueel: waarheid versus illusie, individuele verantwoordelijkheid, en de zoektocht naar innerlijke vrijheid te midden van chaos.
Radosavljevic schrijft in een stijl die tegelijk poëtisch en doeltreffend is. Soms iets te beschouwend, waardoor het tempo vertraagt, maar dat past ergens ook bij het meditatieve karakter van het boek. Niet elke passage is even toegankelijk, maar voor wie bereid is zich echt in het verhaal te verdiepen, valt er veel te ontdekken.
De kracht van De uitverkorene van Ecbatana ligt niet alleen in wat verteld wordt, maar vooral in wat gesuggereerd wordt. De verborgen lagen, de subtiele verwijzingen, de echo’s van oude waarheden – het maakt van dit boek een intellectuele puzzel. En de hamvraag blijft: vind jij de sleutel?
Een intrigerende roman voor lezers die houden van mysterie, symboliek en filosofische diepgang. Niet geschikt voor wie een snelle thriller zoekt, wel een aanrader voor iedereen die op zoek is naar betekenisvolle fictie die je blik op de werkelijkheid uitdaagt.