Mieke Schepens 03 juni 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

Tom Rijperts ‘19|91’ neemt je mee op een intrigerende reis door de tijd, van een verdwijning in de zomer van 1991 naar een onthulling elf jaar later. Dit boek belooft een razend spannend mysterie te zijn, en het levert zeker op het gebied van spanning en sfeer.
Het verhaal wordt door Basha Berkel verteld.

“Mijn naam is Basha Berkel.
En dit is mijn extreem ongeloofwaardige, maar absoluut waargebeurde verhaal.”

Het verhaal begint met de verdwijning van een jongen op een zomerkamp op Terschelling in 1991. De jaren verstrijken zonder antwoorden, wat direct een gevoel van onbehagen creëert. De kern van het mysterie ligt echter in 2002, wanneer de jonge Basha Berkel op hetzelfde kamp terechtkomt. Rijpert slaagt er goed in om de sfeer van een zomerkamp neer te zetten, compleet met de geruchten en spookverhalen die onder jongeren circuleren. Wanneer Basha mysterieuze tekens op haar stapelbed ontdekt, begint het echte speurwerk, en daarmee ook de huiveringwekkende ontrafeling van een lang begraven geheim.

Rijpert bouwt de spanning geleidelijk op. De hints zijn subtiel en verspreid, waardoor je als lezer continu betrokken blijft bij Basha's onderzoek. De wisselwerking tussen het verleden en het heden is goed gedaan en de manier waarop de twee tijdlijnen uiteindelijk samenkomen, is inventief. De personages zijn herkenbaar en dragen bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal, met name Basha als nieuwsgierige en dappere speurder.

“Verward waren Tibbe en ik terug de gang op gelopen, door Kims halve bekentenis, door de geluidsband en waarschijnlijk nog het meest door de stem van Pepijn. Tijdens het luisteren had ik mijn ogen een paar keer dichtgedaan. Het was alsof hij naast ons in het hok had gezeten.
En dan was er nog Jorn. Een man die zo kwaad klonk, de nacht waarin Pepijn was verdwenen… Het kon toch bijna niet anders dan dat hij… Maar hoe dan? En waarom? En voor nu misschien wel het belangrijkste: wat waren de bewijzen?”

Wat ‘19|91’ echt sterk maakt, is de manier waarop het de lezer meesleept in de zoektocht naar de waarheid. Je voelt de urgentie van Basha's onderzoek en de dreiging van het duistere geheim dat ze dreigt te onthullen. Het eiland Terschelling vormt een perfecte achtergrond voor dit soort mysteries: afgelegen, met een eigen geschiedenis en een vleugje isolement dat bijdraagt aan de spanning. Hoe verder het verhaal vordert, hoe spannender, duisterder en enerverend ‘1991’ wordt.

‘19|91’ is een absolute aanrader voor liefhebbers van jeugdthrillers en mysteries. Het is een boek dat je moeilijk kunt wegleggen en dat je tot de laatste pagina in zijn greep houdt. Ben je klaar om samen met Basha de duistere geheimen van Terschelling te ontrafelen?

Meer recensies van Mieke Schepens