Advertentie

De wereld heeft te kampen met de geboorte weeën van de nieuwe tijd. Zekerheden lijken uit te monden in slippery slopes. Wie wijst ons de weg? Wat is wijsheid? Niemand weet het meer. Deze gebruiksaanwijzing van de Tarot begint met de woorden van William Shakespeare om je in de juiste stemming te brengen.
“We are such stuff as dreams are made of; and our little life is rounded with sleep. All the world’s a stage. And all the men and women merely players; They have their exits and their entrances. And one man in his time plays many parts.”
Laat het Actief zijn met de Tarot dus maar snel beginnen. Jan Ton heeft in vijftig jaar tijd veel eigenzinnige goede ervaring opgedaan met het (Waite)-Smith Tarot spel. Hij deelt dit met zijn lezers. Door dit boek ben ik hernieuwd enthousiast aan de gang gegaan met het raadplegen van de Tarot. Elke dag een nieuwe kaart trekken (en bestuderen). Jan Ton vertelt ons niet wat we moeten zien maar neemt ons mee bij de hand om zelf de weg te vinden ondersteund door de visualisaties op dit kaartendek. Wat Jan Ton op het eind van de Inleiding vertelt sprak mij aan.
“Pamela’s Colman Smith laat ons zien dat de spirituele leerweg die de Tarot beschrijft niet voorbehouden is aan een selecte elite. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen. Het leven zelf biedt ons alle mogelijkheden en stadia van inwijding.”
Niet als blinde schapen een (spiritueel of anderszins aansprekend) leider volgen, maar als mondig mens. Onze samenleving begeleidt al lang hun kinderen niet meer naar de volwassen wereld via rites de passage. In de nieuwe tijd vinden we het belangrijk om zelf te leren roeien met de riemen die je hebt.
Dit boek geeft de diverse voorstellingen in zwart-wit door. Dat is geen bezwaar, want het is een hulpmiddel naast een apart kaartendek. Het biedt houvast door korte begeleidende stukjes tekst te geven afgebroken door zelfonderzoekende vragen.

Reacties op: Nieuwetijds-Tarot

2
Actief met de tarot - Jan Ton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners