Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De verborgen erfenis, een origineel spookverhaal

Abonnee van Bookchoice had ik eens geen zin in drama, tragi-comedy, melancholieke diepzinnigheid of thrillers. Bleef over het boek van Nora Roberts met deze vreemde titel. Wat een prettig leesbare roman is dit, onderdeel van een nog uit te geven trilogie. Een lichtgewicht binnen vertelkunst, maar zo bekrachtigend in de lijn en de essentie van Jung-psychologie. Het gaat uiteindelijk wel over spoken… ?! … en over vermoorde bruiden de afgelopen tweehonderd jaar. Een paranormale thriller met een oplopende spanningsboog die vast doorloopt naar deel twee gezien de enorme cliffhanger op het eind.

‘De verborgen erfenis’ is het eerste deel van een serie wat Nora Roberts zo uit haar mouw lijkt te schudden. Maar niets is steeds meer lezende wat het lijkt. Het maakt de vastgelopen geest van de lezer weer soepel en speels. Ook al zien we ze niet, volgens Jung hebben we ze allemaal, kunnen we ze het best aanvaarden en harmonisch integreren, anders blijven ze spoken. Met alle overlast van dien. Dat gebeurt volop in dit verhaal. Al is de overlast in het begin goed bedoeld.

Omdat de erfgename Sonya niet bekend is met het feit dat haar vroeg overleden vader geadopteerd is, blijkt ze via haar oom meer geërfd te hebben dan rijkdom en een fabuleus landhuis. Sonya is stevig zelfverzekerd verankerd in de moderne wereld, ze zit goed in haar vel en laat zich zeker niet snel van haar stuk brengen, broodnuchter als ze is. Na verraad van haar aanstaande bruidegom, probeert ze haar dagelijkse leven als zelfstandige vrouw weer te normaliseren. Kost wat kost, want wat zet Nora Roberts met heel veel humor het leven van deze vrouw op stelten.

Sonya erft het oude familie landhuis opgezadeld met een vloek en een zegen. Ze negeert de vreemde gebeurtenissen net zolang totdat ze bereid is om de vriendelijke spoken te accepteren en vervolgens serieus te nemen. De lezer is ondertussen in de derde akte aanbeland van deze roman getiteld ‘Geesten’. Een klopgeest neemt in kracht toe en deze is vreesaanjagend.

Het absurde verhaal vol onzinnige gebeurtenissen zit toch vol zinvolle aanwijzingen van betekenis om de overgeërfde moorden op bruiden te doen stoppen. Over de goedaardige spoken in dit verhaal heerst er een kwaadaardige genius die als een klopgeest op een of andere manier in kracht toeneemt. Binnen drie maanden raakt Sonya volledig de regie over haar leven kwijt aan dit moordzuchtig spook die ook op haar bloed lijkt te jagen.

Wat een fenomeen om waarachtig op papier te krijgen. Heb je genoten van de musical ‘The Phantom of the Opera’ of smulde je van het werk van Tolkien, of J.K. Rowlings ‘Harry Potter’, dan is deze serie geschikt voor jou en levert zeker anderszins veel uurtjes ontspannen spanning op. Leven we niet allemaal in een oud familiehuis volgepakt met spoken uit het verleden, die het goed met ons voor hebben met enkele extreem lastige ertussen, die ons het leven vreesaanjagend zuur en gek van nieuwsgierigheid maken. De vloek van intergenerationele overdracht.

Dit soort boeken vrat ik op in mijn kindertijd, en las ik stiekem in bed met gepaard gaande dag- en nachtmerries en al. Nu levert Nora Roberts de volwassen variant daarvan. Wees gewaarschuwd (met een reuze knipoog) als je er aan begint. Het is verslavend zo’n soort verhaal. Deel twee en drie moeten (helaas of gelukkig?) nog verschijnen of geschreven worden in 2024.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Scheveningen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.