Sleutelposities
Na haar debuut ‘De brief’ schreef Kathryn Hughes dit prachtig ingeleefde verhaal over de praktijk in een krankzinnigengesticht halverwege vorige eeuw ergens op het platteland in Engeland. Ze wisselt heden en verleden met elkaar af. Een journaliste doet onderzoek naar het vervallen onderkomen Ambergate in eerste instantie omdat ze er een boek over wil schrijven. De gebeurtenissen zijn door wat er in het gebouw plaatsvond met elkaar verweven. Ze komen aan het licht als journaliste Sarah een sleutel vindt en een kist met een raadselachtige inhoud. Zeer mooi dat Kathryn Hughes niemand beschuldigt en de misstanden in de tijd zelf plaatst waardoor je de situaties van alle kanten bezien beter begrijpt. Alles klopt, alles wordt ontknoopt.
Deze zin, uitgesproken door Amy, patiënt van Ambergate, is zo confronterend mooi geschreven:
'Ik plaatste de gevoelens van anderen boven die van mezelf, omdat ik hen niet overstuur wilde maken.'
Ik ga zeker meer boeken lezen van Kathryn Hughes. Ik was verrast door dit verhaal. Het was te vergelijken met de stijl van Lucinda Riley’s Zeven zussen-serie maar dan wel meer informatief.