Waarom we een innerlijke stem hebben, bewust of onbewust er doorlopend naar luisteren en hoe er plezier van te hebben
Vanaf onze geboorte zit er een kiem van een verhalenverteller in ons hoofd. Zonder taal is deze primitief en afhankelijk van onze omgeving. De verhalenverteller in ons heeft een taal nodig om geluid te geven aan de stemmetjes in je hoofd. Aanvankelijk leer je de taal van je cultuur spreken en denken. Ethan Kross had het geluk een vader te hebben die hem tot introspectie aanmoedigde om de verhalen in zijn hoofd op orde te leren krijgen. Niet iedereen is zo’n start gegeven, hij heeft zijn onderzoek als wetenschapper gericht op deze ‘stem in je hoofd’. Iets wat we allemaal meegekregen hebben als kwaliteit bij geboorte, en we zo gewoon en vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Waarom hebben we niet van onze ouders en leraren geleerd hoe je daar constructief mee omgaat? Het is zoals bij alle vaardigheden dat je de juiste techniek moet toepassen om er virtuoos in te worden.
Zijn uitgangspunt van onderzoek was:
“Dit onontkoombare spanningsveld van de innerlijke stem als een behulpzame superpower, maar ook als een groot vernietigend gevaar dat ons schade toebrengt, is in mijn ogen de grote puzzel van het menselijk brein.”
De vraag was: “Hoe kan onze stem die zo’n goede coach is ook onze allergrootste criticaster zijn?”
Zijn antwoord is:
“De sleutel is niet dat je moet ophouden met tegen jezelf te praten. De uitdaging is dat je moet ontdekken hoe je dat effectiever kunt doen.”
Nadat een student van hem vroeg: “Waarom leren we dat nú pas?”, dat vroeg ik me ook af na het lezen van dit boek, want je voorkomt er zoveel narigheid mee. Daarom vond Ethan Kross het in 2017 hoog tijd om een lesprogramma op te zetten genaamd ‘Toolbox’ om het gereedschapskist van Middelbare schoolleerlingen leerlingen te vullen met technieken die ze in kunnen zetten wanneer ze door het negatieve stemmetje in zich belaagd worden. Met succes. Dit boek is zijn tweede actie om het groter publiek de technieken aan te reiken. Heel duidelijk legt hij dat uit, maar op een even zo prettige manier van ‘verhalen vertellen’. Ik heb er zeker wat aan gehad, al had ik mezelf al heel wat technieken aangeleerd om positief in het leven te staan.