Advertentie

De Cazalets is een familie saga verteld over vijf boeken en speelt zich voornamelijk af in het Engeland van de vorige eeuw. Veranderingen is het laatste deel van deze hartverwarmende serie en kan niet los gelezen worden van de andere delen om het verhaal goed te kunnen waarderen. E.J. Howard heeft van deze serie haar levenswerk gemaakt en het schijnt barstensvol autobiografische elementen te zitten. Dat maakt deze serie vooral zo boeiend, omdat er zowel doorleefde, oprechte emotie in zit als levensecht beschreven is. Kinderen gedragen zich ook echt als kinderen, wat humoristische en aandoenlijke gebeurtenissen oplevert. Maar de schrijfster schuwt bijvoorbeeld ook niet om homosexuele relaties een integere plek te geven binnen de familie.

In de voorafgaande boeken maakte je als lezer het wel en wee mee van deze typical English, welgestelde familie Cazalet. Je leerde de personen, huishoudens, sociale contacten en werkzaamheden van binnenuit kennen. De baronie en generaal vormden de spil en motor van deze uitgebreide familie als (over)(groot)ouders. Home Place, een landhuis te Sussex, is ook in dit boek nog de plek waar iedereen van de familie of vrienden, klein of groot, welkom is. Voor WO II werd in de zomervakantie daar gretig gebruik van gemaakt. Tijdens WO II vond de familie daar een safe haven in plaats van het London, dat onder vuur lag.

De jaren vijftig zijn aangebroken en het verhaal start met het overlijden van de Baronie. De Generaal was al eerder overleden. De familie neemt afscheid en het startschot weerklinkt voor de teloorgang van hun bescheiden imperium. Howard maakt daar een heel mooie zwanenzang van, ook voor de trouwe lezer. Bye, bye Cazalets. Sorry, we won’t meet you again...

Reacties op: En het doek valt... mooi afscheid van de Cazalets

133
Veranderingen - Elizabeth Jane Howard
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker