Emotioneel boek

Missmir 20 november 2023
Anne Neijzen schreef al meerdere boeken, maar voor mij was dit mijn eerste kennismaking. De perfecte dochter gaat over Merel die werkt als orthopeed. Tijdens een operatie gaat er wat fout en wordt Merel op non-actief gezet. Merel kan hier niet goed mee omgaan en besluit al wat eerder af te reizen naar hun huis in Zwitserland. Haar moeder is recent overleden en haar vader heeft continue haar aandacht nodig. Als hij hoort wat ze van plan is probeert hij haar tegen te houden. Maar Merel gaat toch, en ziet een onbekende vrouw in hun huis. Wie is die vrouw? En waarom reageert haar vader zo?

Anne laat ons kennismaken maken met Merel die midden in operatie zit, en we beleven het verhaal door haar ogen. We krijgen daardoor een goed beeld hoe Merel de omgeving beleeft en welke gevoelens zij heeft. Ook leren we een vriendin van Merel kennen, Maud, en Merels vader. Anne wisselt de gebeurtenissen van nu af, met de herinneringen van vroeger, die Merel had als kind. En beiden, de gebeurtenissen alsook de herinneringen zijn niet mals. Merels vader is een persoon die continue verwacht dat alle vrouwen in zijn omgeving doen wat hij zegt. Hij draagt ze dit op en verbiedt ze om anders te doen. Merel, maar ook haar moeder moeten luisteren naar wat hij zegt.

Nu haar vader alleen is, gedraagt hij zich als een dwarse oude man, maar wel een die nog steeds beveelt en opdraagt. Mede daardoor vlucht Merel naar Zwitserland. Dit tot ongenoegen van haar vader. Door een onverwachte ontmoeting komen er steeds meer herinneringen naar boven. Anne heeft met dit boek best veel woede in mij naar bovengehaald, ik kan niet begrijpen dat mensen zo met kinderen om kunnen gaan. Overigens wel heel knap dat Anne dit heeft gepresteerd met dit boek.

De ontdekkingen die Merel doet over haar verleden, maar ook over zichzelf zijn mooi weergegeven. En je hoopt daardoor dat Merel zich kan losmaken van de macht van haar vader. Het boek heeft verschillende onverwachte wendingen en een onverwacht einde waardoor het voor mij niet duidelijk is welke kant het verhaal opgaat. Uiteindelijk is het een prachtig boek geworden, over liefde, verraad en bedrog.

Meer recensies van Missmir