Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Moedige en sterke vrouwen

Missmir 18 februari 2024
Singapore valt in de handen van Japan waardoor het leven in Singapore onvoorspelbaar wordt. Norah besluit haar dochter alvast weg te sturen terwijl zij blijft wachten tot haar man in staat is om te reizen. Als haar man weer wat beter is stappen Norah en haar man op het schip Vyner Brooke om Singapore te ontvluchten. Zo ook een heel legioen Australische verpleegsters. Helaas wordt hun schip gebombardeerd maar weten te overleven. Aan land gekomen vallen ze alsnog in de handen van de Japanners….

Het verhaal wordt verteld in het zij/hij-perspectief, daardoor krijg je als lezer een goed beeld van het verhaal. Je hebt het overzicht, je ziet duidelijke de gebeurtenissen en kunt je een goede voorstelling maken van de emoties die spelen. Je bent eigenlijk een toeschouwer die getuige is van dit verschrikkelijk verhaal, want Heather Morris staat bekend om haar romans gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Hoewel dit mijn eerste “Heather Morris” is, had ik toch hoge verwachtingen. En ze heeft mij niet teleurgesteld. Ik juich het alleen maar toe dat deze verhalen zoveel jaren na dato alsnog worden opgeschreven, opdat we niet vergeten. Daarnaast heeft Heather ook research gepleegd en gesproken met nabestaanden van de personen in het boek. En heeft daardoor het boek nog kunnen verrijken met foto’s.

Heather heeft een duidelijk beeld geschetst van de personages, de omgeving en de gebeurtenissen. Door de details waande je je in een kamp waarin het geen paradijs was. Te weinig eten, geen water en overgeleverd aan de Japanners. Maar tussen al die ellende merkte je toch steeds weer het doorzettingsvermogen van de vrouwen. Ze gaven niet op en bedachten steeds weer dingen om elkaar te helpen en het moraal hoog te houden. Knap dat deze vrouwen dat konden in die omstandigheden.

Wel had ik soms het idee dat het wat geromantiseerd was en vond ik de dialogen over hun pogingen om te overleven wat saai en herhalend. Daarnaast hadden de ontberingen en gruwelijkheden van mij wel meer naar boven mogen komen. Maar dat was niet het doel wat Heather had met dit boek, zij wilde de wereld juist vertellen over de band van de vrouwen in het kamp. Wat mij betreft is dat goed gelukt. Een prachtig eerbetoon aan de moedige en sterke vrouwen.

Bedankt HarperCollins voor het recensie-exemplaar

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Missmir

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.