Informatief boek met een vleugje humor

Readingwithmissmir Readingwithmissmir
4 mrt 2023

Ik mocht het boek Wie is hier de baas? van Elias Schenk lezen, voor het reviewteam van HarperCollins. Elias Schenk is een rechtenstudent, die bekend is geworden van filmpjes op TikTok. Waarop een duidelijke manier de regels van het arbeidsrecht worden uitgelegd.

Nu ben ik zelf geen TikTokker en had dus ook nog nooit van Elias gehoord. Maar een boek waarin de regels begrijpelijk worden uitgelegd, daar had ik wel oren naar. Ik werk al heel veel jaar en was ook wel erg benieuwd of mijn werkgevers wel de regels hadden gevolgd. Maar ook of ik zelf nog dingen kon leren.

Allereerst heeft Elias het boek opgedeeld in drie delen oftewel fases waarin je je kunt bevinden gedurende je carrière. Dit is handig gedaan en hierdoor kun je ook snel het gewenste onderwerp vinden. De verschillende fases zijn: “Voor je arbeidsovereenkomst”, “Tijdens je arbeidsovereenkomst” en “Na je arbeidsovereenkomst”. En tot slot een begrippenlijst, oftewel een moeilijkewoordenlijst, en een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst.

Ik heb het boek van voren tot het einde gelezen. Maar ik merkte wel dat mijn aandacht aan het einde wat wegzakte. Dat is ook niet zo raar, want hoewel Elias het boek heeft verrijkt met hilarische voorbeelden, is het naar mijn idee meer een kennisboek of een naslagwerk. Er zijn veel onderwerpen die ik interessant vond om te lezen, sommige omdat ik niet wist dat het bestond. Maar ook om te lezen hoe je bepaalde dingen nou het beste kan aanpakken. Zoals discriminatie op de werkvloer. Daardoor was het voor mij een leerzaam boek.

Hoewel het boek geen lekker-weg-leesboek is, zijn de onderwerpen zeer duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Daarbij komt Elias met grappen zoals een werknemer uit Urk, die werkt bij KentUrkie Fried Chicken of de dames die werken bij bakkerij Bread Pitt. Dat was zeer vermakelijk. Kortom het is een duidelijk boek over arbeidsrechten, met hier en daar een vleugje humor. Aanrader!

Meer recensies van Readingwithmissmir