Advertentie

Prachtig boek waar heel veel in zit.
Kya groeit op in het moeras met haar vader, moeder, broer en zussen. Haar vader houdt erg van alcohol en is vaak dronken. Hij is dan vaak geweldadig. Kya's moeder loopt weg als Kya zes is, en in de tijd erna lopen ook haar enige broer en zussen weg. Ze blijft achter bij haar vader, die vaker weg is dan thuis. Ze is dus al heel vroeg op zichzelf aangewezen en leert voor zichzelf te zorgen. Van een andere jongen die in het moeras woont leert ze lezen en schrijven.
Als ook Kya's vader vertrekt staat ze er helemaal alleen voor, maar wonderlijk genoeg lukt het haar te overleven.

Ze ziet soms mensen uit het dorp. Hoewel ze heel erg bij mensen wil horen lukt het haar niet aansluiting te vinden. Mensen vinden haar anders, raar en vies. Tot ze gevoelens krijgt voor een jongen uit het dorp. Deze jongen heeft een beruchte reputatie. Hij verleidt haar en beloofd haar gouden bergen. Totdat ze in de krant leest dat hij zich heeft verloofd met een ander.

Kya 's vertrouwen in de mensen is hierdoor helemaal gedaald naar '0'. Tate, de jongen van wie ze heeft leren lezen en schrijven' helpt haar zoveel hij kan, maar ook dat is minimaal. Hij stimuleert haar om boeken over het moeras te schrijven. Deze boeken blijken een enorm succes.
Echter wanneer de jongen waarmee ze eerder een relatie had dood wordt aangetroffen blijken de mensen uit het dorp de schuld maar wat makkelijk in haar schoenen te willen schuiven.

Door het lezen van dit boek krijg je bewondering voor de wijze waarop Kya heeft weten te overleven in het moeras. Je sluit haar in je hart en wil alles over haar weten (lezen). Als ze van moord wordt beschuldigd alleen omdat ze anders, vreemd en raar is leef je als lezer erg met haar mee. Het boek laat zien dat je mensen niet moet beoordelen op datgene wat je ziet en hoort, maar op feiten. Juist doordat haar advocaat de feiten heel inzichtelijk laat zien lijkt ook de jury in te zien dat mensen niet beoordeelt mogen worden op wie ze zijn, of hoe ze er uit zien.

Reacties op: Het moerasmeisje/Daar waar de rivierkreeften zingen

1131
Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners