Baby kwijt, Hulda paraat – een meeslepend mysterie in oud-Berlijn
"De verloren kinderen van Berlijn" is een pakkende historische roman die vlot leest en tegelijk raakt. Verloskundige Hulda Gold krijgt te maken met meer dan een gewone bevalling wanneer een pasgeboren baby plots verdwijnt uit een Joods gezin. Wat volgt is een spannende zoektocht, waarbij Hulda zich niet laat afschrikken door stiltes, gesloten deuren of halve waarheden.
Het verhaal speelt zich af in Berlijn in 1923, een stad die worstelt met armoede, onzekerheid en opkomend antisemitisme. Anne Stern weet die sfeer goed te vatten zonder dat het verhaal zwaar aanvoelt. Integendeel: je leeft met Hulda mee, voelt haar twijfels, maar ook haar vastberadenheid om de waarheid boven water te krijgen.
Hulda is een sterk hoofdpersonage: nuchter, empathisch en niet bang om tegen de stroom in te gaan. De band met inspecteur Karl voegt een subtiele menselijke toets toe zonder het hoofdverhaal te overheersen.
Wat dit boek bijzonder maakt, is hoe het thema’s als vertrouwen, verlies en rechtvaardigheid verweeft met een stukje vergeten geschiedenis. Je leert zonder moeite bij, maar je blijft vooral geboeid door het persoonlijke verhaal.
Een aanrader voor wie houdt van historische romans met een sociale laag en een vleugje spanning, gebracht in een toegankelijke stijl, ik kijk uit naar deel 3 in de reeks !