Wanneer het verleden opnieuw tot leven komt
"De verzetswinkel" van Margaret van Asselt is een boeiend en toegankelijk verhaal waarin verleden en heden mooi samenkomen. Je volgt Nora, die samen met haar vriend verhuist naar het oude familiehuis, waar vroeger tijdens de oorlog een kruidenierswinkel was. Wat eerst een nieuwe start lijkt, groeit al snel uit tot een zoektocht naar waarheid en familiegeschiedenis.
Het verhaal wisselt tussen het heden en de Tweede Wereldoorlog, waar we Janna leren kennen. Zij is, samen met haar vader, betrokken bij het verzet en leeft in een tijd vol spanning, angst en moeilijke keuzes. Door die afwisseling krijg je als lezer stap voor stap een duidelijker beeld van wat er echt gebeurd is. Dat maakt het verhaal interessant en zorgt ervoor dat je wil blijven lezen.
Wat dit boek sterk maakt, is dat het niet alleen over oorlog gaat, maar ook over vertrouwen, familie en de impact van geheimen. Je merkt hoe het verleden nog steeds doorwerkt in het leven van de personages. Sommige stukken zijn spannend, andere net warm en menselijk, waardoor het verhaal in balans blijft.
De schrijfstijl is eenvoudig en vlot, waardoor het boek makkelijk leest. Het is geen zwaar oorlogsverhaal, maar eerder een verhaal over mensen en hun keuzes in moeilijke tijden. Dat maakt het ook heel herkenbaar en actueel.
Een mooi debuut dat je aan het denken zet over wat je zelf zou doen in zo’n situatie !
Dank je wel Erna voor de fijne begeleiding van deze leesclub. En een warme dank aan Margaret van Asselt voor het recensie-exemplaar !
#deverzetswinkel #margaretvanasselt #tweedewereldoorlog #verzet