Veelbelovende start nieuwe serie
(Recensie voor www.fantasywereld.nl)
Tegenwoordig barst het van de prachtige speciale edities, waarop Quicksilver geen uitzondering is. Het boek bevat een dubbele omslag – wat ik wel een pluspunt vond, want ik vind de originele cover niet echt mooi. De nieuwe omslag trok daarentegen wel gelijk mijn aandacht. Verder heeft het boek prachtige sprayed edges en bevindt er zich een mooie kaart op de schutbladen. Er is ook een bonusverhaal aan toegevoegd. Op zich al een prachtig exemplaar voor de verzamelaars, dus!
Een veelbelovende start
Het verhaal begint spannend: Saeris is op de vlucht nadat ze een gouden handschoen van een wachter heeft gevonden. Een impulsieve actie: weldra staat de hele wijk waarin ze is opgegroeid – de armste van allemaal – op het punt om ter genoegdoening te worden uitgeroeid. Dit zorgt al gelijk voor een paar interessante conflicten. Tel daar de uitgedroogde setting bij op, waar alles om water draait, en je hebt mij te pakken. Een veelbelovende start.
Het verhaal lijkt te stagneren door de clichématige “romance”
Saeris krijgt uiteindelijk de doodstraf. Vlak voor die uitgevoerd is, lukt het haar om via een poort naar een ander rijk te ontsnappen. En dan zakt het verhaal een beetje in. Ze ontwaakt in de fae-wereld, waarvan zij dacht dat het sprookjesfiguren waren, en er vinden veel dialogen plaats. Haar norse redder moet haar leren om met haar ontwaakte gave om te gaan en dan moet ook de romance opbloeien.
Laat ik vooropstellen dat ik haar bijzondere kracht – kwikzilver beïnvloeden, die allerlei toepassingen kent – ontzettend leuk vond. Lekker origineel. Daarom was het jammer dat het dan weer zo’n cliché romance werd, waarbij ze elkaar niet kunnen uitstaan maar zich tóch tot elkaar aangetrokken voelen. Het zorgde ervoor dat ik Saeris steeds minder interessant begon te vinden en haar tegenspeler Kingfisher eigenlijk ook. Ik voelde hun chemie niet en de intieme scènes deden me ook niets. Ik was geneigd ze maar over te slaan. Daarnaast vindt er dan ook nog een vrij uitgebreidere training plaats die me verveelde; ik kreeg steeds minder zin om door te lezen.
Een originele climax met een sterk slot
Uiteindelijk ben ik blij dat ik toch heb doorgezet! In de laatste tweehonderd bladzijden zit het tempo er opeens weer goed in, komen er een paar mooie onthullingen en treden er wat bijpersonages op de voorgrond die ik veel interessanter vond dan de hoofdpersonen. De climax was origineel en het verhaal blijkt uiteindelijk echt goed in elkaar te steken. Wat ik ook een leuke toevoeging vond, waren de bloedzuigers/vampiers. In tegenstelling tot de meeste vampierboeken die ik onlangs heb gelezen, waren deze echt beestachtig, gruwelijk, en écht enkel op bloed belust. Het dierlijke paste goed in dit verhaal en zorgde voor een geduchte vijand.
Conclusie
Quicksilver is het eerste deel van een nieuwe fantasy-serie die in een prachtige editie is verschenen. Het speelt zich grotendeels af in het fae-rijk en is door de focus op romantiek (of eerder lust) een echte romantasy. Als je daar niet zo van houdt – of net als ik geen klik met de personages voelt – kan het best een uitdaging zijn om door het middenstuk heen te komen. Voor mij was het de moeite waard, maar ik kan me ook goed voorstellen dat er lezers zijn die halverwege afhaken. Door het sterke slot, de verrassende wendingen en de originele wereldbouwelementen geef ik dit boek toch vier sterren, maar hopelijk is het volgende deel wat beter in balans (en zitten de hoofdpersonages wat minder in mijn allergiezone)!
Een veelbelovende start
Het verhaal lijkt te stagneren door de clichématige “romance”
Een originele climax met een sterk slot
Conclusie