Gemiste kansen
(Recensie voor www.fantasywereld.nl)
In het laatste deel van de Wonderland-serie gaan Alyssa en haar vader op weg naar de Spiegelwereld, om Jeb en Morpheus daaruit te bevrijden. Ook zit Alyssa’s moeder gevangen in een aftakelend Wonderland: een grote bevrijdingsmissie dus waarbij veel op het spel staat. In het vorige deel speelde de moeder van Alyssa een grote rol, nu neemt haar vader die plek in en blijkt ook hij banden te hebben met het Nederlingen-rijk.
De Spiegelwereld is een nieuwe setting, die nog veel gevaarlijker en duisterder is dan Wonderland. Jammer genoeg zien we daar niet heel veel van en verblijft Alyssa voornamelijk op één plek die door iemand is geschapen die (nog) niet krankzinnig is. Het boek had wederom een griezelige ondertoon, toch had ik daar grotere verwachtingen van doordat er met zoveel angst en weerzin over deze plek gesproken werd.
Alles gaat iets te soepel
Alyssa’s missie om haar twee geliefden te vinden verloopt best soepeltjes. De tweede missie is om met Koningin Rood af te rekenen, die daar ook terecht is gekomen. Deze antagonist krijgt wat meer diepgang doordat Alyssa haar herinneringen kan inzien, al vond ik deze niet zo schokkend dat ik de enorme impact ervan goed begreep.
De obstakels in het hele boek worden met enig gemak overwonnen, zonder dat Alyssa er zelf veel voor hoeft te doen. Het zijn vooral Jeb en Morpheus die het verhaal op gang houden. Eigenlijk ligt de focus op de driehoeksrelatie: Alyssa’s keuze tussen haar sterfelijke en onsterfelijke minnaar. Ze rotzooit met allebei, doet ze allebei beloften en blijft vooral heel veel twijfelen. Het zijn precies dezelfde twijfels als in het vorige deel, waardoor het voelt alsof haar ontwikkeling erg blijft hangen. Haar getwijfel overschaduwt het hele verhaal; veel belangrijkere zaken schuiven erdoor naar de achtergrond. Hoe de twee jongens ermee omgaan levert nog de grootste ontwikkeling op, hoewel ik denk dat menig lezer de uitkomst onbevredigend zal vinden. Ook dit voelde weer iets te gemakkelijk.
Conclusie
Verstrikt is het laatste deel van de Wonderland-trilogie, waarin alles net even te makkelijk gaat: zowel het overwinnen van de obstakels als de uitkomst van Alyssa’s liefdesdilemma. In dit deel krijgen we wel weer wat meer Wonderland-waanzin te zien dan in het voorgaande boek, waarin de auteur erin geslaagd is om weer iets heel anders te laten zien dan in de voorgaande delen. Toch stelde het plot op zich weinig voor en lag de focus echt op de driehoeksverhouding terwijl de stakes juist zo hoog waren en het verhaal ruimte bood voor veel spannendere confrontaties. Een gemiste kans!
Alles gaat iets te soepel
Conclusie