Een prachtig tussendeel

Natascha van Limpt 20 oktober 2025 Auteur
(Recensie voor www.fantasywereld.nl)

Tweede perspectief is een rijke toevoeging
Sterren en sirenen is het tweede deel van de Riv-serie. In tegenstelling tot het eerste boek is dit niet volledig vanuit Rivs perspectief geschreven, maar ook vanuit dat van Mauxo: Rivs aartsvijand. En wat een rijke toevoeging is dit! Niet alleen is hij een heerlijk complex personage met een sarcastische ondertoon, ook wordt vanuit zijn perspectief veel van de onderwaterwereld onthuld. Soms neigde dat iets naar infodump, maar de politieke situatie en de geschiedenis zijn van belang om het hele verhaal te begrijpen en het werd op een beeldende manier aan de lezer overgebracht. De vele onbekende termen maken het voor jonge lezers denk ik wel een wat ingewikkeld verhaal – ondanks de woordenlijst achterin – maar het zorgt voor welkome diepgang.

Complexe personages en een complexe wereldbouw
In dit tweede deel komen er wederom actuele milieu-gerelateerde thema’s aan bod en weet de auteur de lezer net zoals in deel één meermaals te verrassen. We zien oude personages terug en er maken kennis met nieuwe, die – zoals we inmiddels van de auteur gewend zijn – veel diepgang hebben. Ze doen allemaal goede en slechte dingen, hebben hun eigen doelen en raken met zichzelf in de knoop. De personages dragen dit verhaal echt. Het plot draaide vooral om Rivs zoektocht naar Mauxo en naar antwoorden over haar verleden. Geen actievol boek dus, maar dat hoefde ook helemaal niet. De personages maakten het allemaal al ingewikkeld genoeg voor elkaar en voor zichzelf en ik heb me echt geen moment verveeld. Sterker nog: ik kan niet wachten om aan het vervolg te beginnen, want aan sommige personages ben ik echt verknocht geraakt en er lijkt zelfs nog een beetje (uiteraard heerlijk complexe) romantiek aan de horizon te gloren. Daarnaast ziet het ernaar uit dat we in het afsluitende deel nog veel meer van die fantastische onderwaterwereld gaan zien en dat de personages nog heel wat voor hun kiezen gaan krijgen.

Conclusie
Sterren en sirenen is een fantastische opvolger van Parel en tij, die door de toevoeging van een tweede perspectief nog beter is dan het eerste deel. Met een rijke wereldbouw, complexe personages die zich in je hart wurmen en relevante thema’s weet de auteur de lezer van begin tot eind te boeien. Hoewel het een YA-boek is, vragen alle nieuwe termen, complotten en de onderwaterpolitiek wel wat van de lezer, waardoor het niet voor iedere jonge lezer geschikt zal zijn. Daar staat tegenover dat menig volwassene zeker van deze serie zal kunnen genieten – zeker omdat ‘tiener romance’ niet de boventoon voert, zoals je in veel boeken voor deze leeftijdscategorie wel terugziet.

Meer recensies van Natascha van Limpt

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.