Een veel belovend debuut.

nathieleest 19 juni 2025
Met Niets gezien levert Shanna de Jong een knap debuut af dat meteen nieuwsgierig maakt. In dit spannende verhaal volgen we Caro Woesthoff, een succesvolle schrijfster die afreist naar het Zeeuwse Wilhelminadorp. Daar wil ze onderzoek doen naar een oude zaak: een vondeling die zesentwintig jaar eerder werd gevonden bij de jachthaven van het Goese Sas. Wat ze aantreft, is een dorp dat het verleden liever laat rusten — en waar haar aanwezigheid niet door iedereen gewaardeerd wordt.

De Jong weet vanaf de eerste pagina de juiste toon te raken. In korte, vlotte hoofdstukken neemt ze je mee in Caro’s zoektocht naar de waarheid. De sfeer in het dorp is prachtig beschreven: je hoort bijna de meeuwen boven het water, voelt de spanning in de kleine straatjes, en merkt hoe hecht – en tegelijk beklemmend – zo’n gemeenschap kan zijn. De onderlinge verhoudingen en stilzwijgende afspraken tussen de dorpsbewoners zijn geweldig goed neergezet.

Wat extra opvalt, is dat Shanna de Jong niet terugschrikt voor zware onderwerpen zoals stalking, trauma en verlies. Ze brengt deze thema’s op een respectvolle manier, zonder dat het verhaal daardoor zwaar of belerend aanvoelt.

Ook de plot zit stevig in elkaar. Net wanneer je denkt te weten hoe het zit, verrast De Jong je met een onverwachte wending. Dat maakt Niets gezien tot een boek dat je moeilijk kunt wegleggen.

Kortom, een veelbelovend debuut dat smaakt naar meer. Ik ga in de toekomst zeker meer van deze auteur lezen.

Meer recensies van nathieleest