Intens verhaal
Gebroken levenslijnen geschreven door : Saskia Harkema.
De auteur is wetenschapper en tevens milieuactivist en zij heeft een actief leven.
Dit is het aangrijpende levensverhaal van Svetlana uit Macedonië. Een jonge vrouw vol verwachtingen en hoop om van haar leven wat te maken. Zij wordt geboren in het voormalig Joegoslavië en haar leven begint goed.
Dan breekt de oorlog uit, vrienden worden vijanden en niets is meer vanzelfsprekend. De overheid laat het afweten en Europa kijkt toe. Geloof is een wapen van macht geworden en brengt daardoor veel onrust en verdriet.
Svetlana trouwt en vlucht naar Nederland en ze krijgen een zoon. Om onverklaarbare redenen wordt haar de Nederlandse status onthouden. Zij gaat niet bij de pakken neer zitten maar maakt zich nuttig op verschillende terreinen.
Als dan haar zoon stateloos wordt keert zij terug naar haar geboortedorp. Het is daar nog slechter geworden dan voor ze wegging. Zij probeert op alle manieren haar hoofd boven water te houden en blijft vechten voor haar land waar ze zo veel van houdt.
Het verhaal van Svetlana, een dappere vrouw die geregeld in gevaarlijke situaties beland maar met alle middelen blijft vechten tegen de corruptie, de wantoestanden en de armoede van een hardwerkend volk.
Saskia heeft door het contact dat zij met Svetlana heeft dit verhaal op papier gezet zodat de hele wereld er kennis van kan nemen.
Het boek leest snel en is indrukwekkend al moet je zeker wel bij de les blijven. Het is een stukje geschiedenis van een land zo dichtbij, waar wij toch heel weinig echt van weten.