Raakt je hart
Als de 75 jarige Mies Goedhart plotseling haar man J.P. verliest stort haar leven in. Heel haar huwelijk heeft in dienst gestaan van haar man en nu is dit van de ene op de andere dag weggevallen.
Zij twijfelt aan zichzelf, heeft zij wel goed genoeg voor hem gezorgd, is het toch soms haar schuld. Niets in het leven heeft nog zin voor haar, op het oppassen op haar kleinzoon Joep na.
Haar enige zoon Willem is zo bezig met zijn eigen verdriet dat beide elkaar niet vinden en kunnen helpen in deze moeilijke tijden
Dan op lang aandringen van haar zoon gaat zij naar een rouwverwerkingsgroep. Al deze mensen in de groep hebben een dierbare verloren en worstelen daar nog steeds mee.
De therapeute Sonja laat de groep, huilen, lachen, vertellen, boos zijn met de boodschap dat niets raar of gek is.
Het antwoord van Sonja op de “ waarom “ vraag waar iedereen mee zit is : Ik bergrijp de waarom vraag wel, want wij willen antwoorden, maar misschien is het tijd om jezelf een andere vraag te stellen: niet waarom is het gebeurd, maar hoe kan ik verder met het gebeurde.
Langzamerhand beginnen de deelnemers in de groep hun rouw een plekje te geven, krijgen mensen steeds meer oog voor elkaar en er ontstaan vriendschappen. Na afloop van de therapie zijn alle deelnemers er van overtuigd dat er voor hen nog leven is na het verlies van een dierbare.
Er spelen een aantal thema’s in dit boek, rouw, verlies, zorg en liefde. Het is aangrijpend en ontroerend en de auteur heeft dit alles heel integer en met veel inlevingsvermogen beschreven.
Er staan prachtige quotes in het boek die je als lezer doen nadenken. Kortom een juweeltje dit boek.