Krachtig verhaal

Penny leest Penny leest
14 mrt 2022

Dit is echt zo’n boek dat ik op Instagram voorbij zag komen en gewoon móest lezen vanwege de positieve recensies. Deze Young Adult gaat over Nora die is opgevoed door haar moeder die beroepscrimineel is. Ze trouwt met verschillende mannen om vervolgens te scheiden en ervandoor te gaan met een flinke smak geld, om zo weer een nieuw slachtoffer te zoeken.

Je valt zelf direct binnen in een bankoverval. Nora weet door haar achtergrond precies wat ze moet doen. De stukken van de overal volg je op de minuut en deze korte hoofdstukken worden afgewisseld met het verleden van Nora. Hoe ze bij haar moeder moest leven, continu een andere identiteit aan moest nemen en hoe haar moeder mannen oplichtte. Uiteindelijk is Nora zo beschadigd en vertrouwt zelf geen enkele man meer.

De hoofdstukken tijdens de overval wissel je af met hoofdstukken over het verleden van Nora én dan vooral vanuit alle personages die ze is geweest. Elke keer moest ze van haar moeder een andere identiteit aannemen, voor iedere man een aangepaste identiteit. Zo heeft ze nooit geleerd wie ze zelf is en die strijd komt bij haar naar boven en is aangrijpend. Tijdens de overval denkt ze steeds aan een karakter die ze moet zijn in plaats van wat ze zelf zou doen.

Je leest over veel heftige thema's zoals mishandeling en seksueel misbruik. Of een mooie schets van alcoholverslaving. Niet alleen Nora heeft hiermee te maken maar ook haar twee vrienden met wie ze in de overval terechtkomt. Haar vriend Wes is de zoon van een burgemeester met losse handjes en vriendin Iris heeft het nodige meegemaakt waar je tijdens het lezen achterkomt.
Enig puntje van kritiek is dat de schrijfster zoveel in het het verhaal probeert te stoppen dat het wat veel wordt voor een Young Adult. Zo komen de eerder genoemde thema’s voorbij maar ook het het onderwerp diversiteit. Dit laatste had niet gehoeven, omdat het daardoor wat ‘veel’ voelt - alsof dit later nog is toegevoegd.

Toch is dit echt een knaller van een boek. Want wauw, hoe heftig is het om jezelf nooit gekend te hebben? En wat een heftigheden heeft Nora moeten doorstaan. Juist haar moeder had haar moeten beschermen, maar haar liefde heeft ze nooit gekregen. Mijn vele gezichten is een krachtig verhaal over wie je bent en mag zijn in het leven, over hoe anderen je zo kapot kunnen maken én je jezelf zo kan kwijtraken.

4⭐️

Meer recensies van Penny leest