Advertentie

Proloog:
Het is nacht. Een kale akker, verlicht door de maan. Een auto waarmee de bestuurder die akker oprijdt. Een man stapt uit. Hij voelt zijn bivakmuts kriebelen. Hij is alleen. Uit de kofferbak pakt hij het lichaam van een jonge vrouw. Een meisje nog. Hij legt haar op het gras en verdwijnt.

Daniël Huizinga is rechercheur bij de politie in Winschoten. Met een aantal collega’s, waaronder Hanna, bezoekt Daniël de afscheidsreceptie van zijn collega Peters. Net als Daniël besluit om weg te gaan ontvangt hij een telefoontje van zijn leidinggevende Ahmed Elyounoussi met het bericht dat het vermiste meisje in de buurt dood op een akker is gevonden. Onmiddellijk rijdt Daniël naar de opgegeven plaats. Daar ploegt hij door de zware klei naar de plaats delict. Ahmed, die daar ook is, bevestigt dat het meisje vrijwel zeker Milou Mensink, uit Finsterwolde is. Ze zou veertien jaar zijn. Zoals ze daar ligt, lijkt dit het werk van iemand die zorgvuldig en berekenend te werk is gegaan. Het gaatje in haar voorhoofd duidt erop dat zij door een kogel om het leven is gebracht. Met een schok ontdekt Daniël dat de voeten van het meisje brandmerken vertonen met getallen. Terwijl Daniël Ahmed aankijkt zegt hij: “Geef mij deze zaak.” Ahmed wijst dat af en zegt dat iemand uit de Randstad met meer ervaring de leiding krijgt. Daniël reageert luid met een vloek. “houd je in.” zegt Ahmed.

Het betreft Irene Bouwman, die de leiding krijgt. Na een korte kennismaking op het politiebureau pakt Irene het onderzoek meteen voortvarend aan. Het blijft echter niet bij die ene zaak, als blijkt dat er nu een jongen uit de buurt wordt vermist. Spoorloos verdwenen. Alles op alles wordt in het werk gesteld om hem levend te vinden. Tevergeefs. Ook hij wordt dood gevonden. Het lijkt erop dat de dader een spel speelt. Maar welk?

Een conflict tussen Irene en Daniël doet de zaak geen goed. En zeker als Irene onder andere zegt: “Je ben een zielig mannetje, Daniël. Je bent ongeschikt als rechercheur. Dat was je, dat ben je en dat zul je altijd blijven.”

BEZETEN (2019), geschreven door SANDER BLOM en uitgegeven via Loft Books, betreft een debuut en is uitsluitend als e-book verkrijgbaar. Het was een lang schrijfproces dat eind 2015 begon. Het is goed geschreven en spannend.
Uit het dankwoord blijkt dat de auteur zich heeft laten informeren hoe een politie onderzoek werkt. Dat maakt het verhaal enigszins realistisch. Enigszins, want het individuele optreden van rechercheur Daniël doet daar weer afbreuk aan.

Reacties op: Een goed begin.

181
Bezeten - Sander Blom
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners