Hij was getrouwd met zijn werk.

Peter Marks 05 februari 2023
Als Marcel van de Ven na een lange tijd weer deelneemt aan het “gewone” politiewerk wordt hij in het uitgaansleven geconfronteerd met jonge knulletjes die een paar collega’s staan te beledigen. Die agenten laten het min of meer over zich heengaan. De-escaleren heet dat. Marcel ziet dat anders hij pakt een knul bij zijn lurven en schopt hem de politieauto in. Bij het politiebureau aangekomen krijgt hij naar zijn hoofd geslingerd dat ze bij de politie tegenwoordig anders werken. Want je kunt immers zomaar in de krant komen. Marcel zegt het te begrijpen. Hij realiseert zich niet meer de politieman te zijn die hij ooit was. Zes jaar tussen 2003 en 2009 in De Kooi te hebben gewerkt heeft diepe sporen nagelaten.

In 1995 is Marcel na zijn politieopleiding zomaar ineens agent. Het werk op straat vind hij leuk. Hoewel het bij zijn werkt hoort vindt hij zichzelf geen type om bekeuringen uit te schrijven. Maar wel om boeven te vangen. Het werk bij de politie bevalt hem. Zo ook de gezellige avondjes bij collega’s. Tijdens zo’n avondje, waar ook zijn beste maatje Caroline wordt verwacht, krijgt hij en het bericht dat Caroline ten gevolge van een verkeersongeval naar een ziekenhuis is gebracht en kort daarna overlijdt. Dat hakt er bij Marcel hevig in en is voor hem een reden om bij de politie iets anders te gaan doen. Hij wordt door een medewerkster van de KLPD uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuw op te zetten afdeling. Hij wordt meermalen getest en moet tijden trainingen onmenselijke fysieke en mentale inspanningen ondergaan. Veel collega’s haken af, maar Marcel slaagt. Hij gaat aan de slag bij een afdeling bij de KLPD, de Unit Specialistische Operaties. Vanwaar zware criminaliteit wordt bestreden. Het gebouw waarin die afdeling is gehuisvest wordt De Kooi genoemd is geheim en wordt streng bewaakt.

Marcel ontwikkelt een grenzeloze loyaliteit jegens zijn werk. Dag en nacht wordt een beroep op hem gedaan en is veel van huis.
Hoewel Marcel aanvankelijk gelukkig getrouwd was en hij twee kinderen had, wordt dat geluk vanwege die loyaliteit zijn gezin fataal. Een scheiding volgde.

DE KOOI, geschreven door Marcel van de Ven, werd in 2020 uitgegeven bij uitgeverij Ambo/Anthos. Het is een goed geschreven, openhartig en indrukwekkend verhaal. Het leest als een spannend jongensboek. Maar de realiteit is anders. Het gaat over een wereld waarin criminelen meedogenloos zijn.
Of de inhoud van dit boek goed is vóór publicatie in het algemeen heb ik mijn twijfels. De auteur gaf zijn werk hiermee een stukje bloot dat ongetwijfeld ook door criminelen gelezen wordt. Zij zullen de schrijver hiervoor bedanken.

Meer recensies van Peter Marks