Advertentie

Gabriel Davids is de zoon van Maddy van Henschooten en van Mounir Dahoud. Maddy komt uit een steenrijke industriële familie. Maddy haar grootvader heeft zijn fortuin vergaard met de exploitatie van olie- en gaswinning. Na het overlijden van Maddy haar grootvader is het bedrijf door haar broer Alex voortgezet. Op enig moment is Mounir, toen Gabriel nog klein was, met de noorderzon vertrokken. Gabriel heeft zijn vader nauwelijks gekend. Onder andere was dat voor Gabriel een reden om zijn naam te laten wijzigen.

Gabriel ontvangt vanuit Israël een e-mail van Myriam Beydoun met daarin een uitnodiging om naar haar in Jerusalem te komen. De uitnodiging houdt verband met een pakketje dat daar op hem wacht. Nieuwsgierig geworden gaat Gabriel op de uitnodiging in. Vrijwel onmiddellijk heeft Gabriel in de gaten dat hij vanaf Schiphol wordt gevolgd door een onbekende man met blond haar. In de oude binnenstad van de Heilige stad gekomen, gaat Gabriel naar de Via Dolorosa, waar Myriam een antiekgalerie runt. Myriam is een Arabische vrouw. Niet lang, ongeveer één meter vijfenzestig, slank en zij beweegt zich soepel. Gabriel is direct, vanaf het moment dat hij haar ontmoet, van haar onder de indruk. Myriam overhandigt aan Gabriel een envelop met daarin een brief en een munt. Deze envelop is aan Myriam gegeven door een donkere, onbekende, Afrikaanse vrouw. De brief blijkt te zijn geschreven door Mounir en gericht aan de vader van Myriam, die reeds overleden blijkt te zijn.
De zilveren munt ziet er oud uit. Aan de ene zijde staat de afbeelding van een beker en aan de andere een tak met drie granaatappels. Myriam heeft ondertussen wat onderzoek gedaan en vertelt dat er maar twee van deze munten op de wereld bestaan. Eén is er gekocht door het Israël Museum voor 1,1 miljoen euro.

Gabriel is vastbesloten om zijn vader te vinden. Tijdens een etentje met Myriam, besluit Myriam om Gabriel te steunen in het onderzoek naar zijn vader. Op de vraag van Miriam of Gabriel een vriendin heeft, antwoord hij bevestigend. Echter, Miriam hoeft zich daarover geen zorgen te maken, want Mayke is lid van een andere bibliotheek. De deur van romantiek gaat al op een kier staan. De vraag is blijft het bij een kier?

Het onderzoek naar zijn vader strekt zich uit tot in Amman (Jordanië), waar Gabriel familie van zijn vader ontmoet. Dus ook zijn familie. Als Gabriel op enig moment gebeld wordt door een vrouw, van wie hij vermoedt dat het de donkere Afrikaanse vrouw is, wordt hij uitgenodigd om haar in Petra te ontmoeten. Tijdens die ontmoeting vertelt de vrouw Maya te heten en de vrouw van Mounir te zijn. Dat Gabriel daarvan schrikt is niet verwonderlijk. Gabriel krijgt steeds meer informatie over zijn vader. Maar het zal lang duren voordat hij het hele verhaal weet.

DE MUNT VAN JUDEA, geschreven door KEFAH ALLUSH, heeft meer weg van een avonturenroman dan van een thriller. Het betreft een debuut en is met veel liefde, toewijding en kennis over het midden oosten geschreven. Naarmate het einde van het verhaal nadert, wordt de nieuwsgierigheid tot het uiterste geprikkeld en is even wegleggen geen optie meer.

Kefah Allush is geboren op 1 december 1969 in de Palestijnse stad Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. Als ventje van 1 verhuist hij naar het Zuid-Hollandse Vlaardingen. Op zijn zeventiende verlaat hij die stad weer, op zoek naar een journalistieke loopbaan. Kefah begint als manusje van alles en leert vervolgens het mediavak van vele kanten leren kennen. Hij is bij tal van producenten en omroepen werkzaam geweest als redacteur, producer, regisseur, eindredacteur en uitvoerend producent. In 2009 treedt hij in dienst bij de Evangelische Omroep.Reacties op: Over geld, macht, invloed en reputatie.

56
De munt van Judea - Kefah Allush
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,00 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker