Maatschappelijk relevant boek over o.a. geaardheid.

Pierre MG Peeters 24 december 2023
Mahmood is een negentienjarige jongen die in het woelige Bologna van de jaren tachtig woont. Hij is eerstejaarsstudent Italiaanse literatuur aan de universiteit. De verzamelplaats van de studenten is Piazza Verdi waar ze discussiëren over politiek en over hun studies. Mahmood vertrouwt daar zijn buurmeisje en boezemvriendin Patty toe dat hij op jongens valt.

Op 27 juni 1980 was het gespreksonderwerp ook het neerstorten van een passagiersvliegtuig ten noorden van Sicilië en het feit dat Mahmood overwoog zijn studies te stoppen om sterrenkok te worden.

Die dag ontmoet Mahmood bibliothecaris Davide, een dertig jaar oudere man, op wie hij op stel en sprong verliefd wordt. In eerste instantie hebben zijn toenaderingspogingen weinig succes, want Davide houdt de boot af en wil alleen maar vriendschap. Maar uiteindelijk zwicht hij voor de verleidingstechniek van Mahmood en kunnen ze sedertdien elkaar geen dag missen. Beiden hebben de tijd en de liefde van hun leven.

Maar Mahmood leeft met een zwarte gedachte, hij is ervan overtuigd dat zijn Libische vader, die tegen het regime van Kadhafi is gaan vechten, iets te maken heeft met de aanslag op het vliegtuig. Is zijn vader echt een moordenaar?

Dan slaat het noodlot toe!

Rindert Kromhout heeft een heel mooi boek geschreven met de rode stad Bologna tegen de achtergrond. Hij geeft in het boek een mooie inkijk in het tijdsbeeld met oog voor literatuur, politiek, heel lekker eten en tot slot de aanslagen tegen deze en gene. De wederzijdse liefde van Mahmood en Davide is de lijm tussen alle andere onderwerpen in het verhaal.

Heel erg leuk vond ik dat Mahmood zijn droom najaagt en er alles aan doet om een goede chef-kok te worden. Hij probeert thuis allerlei gerechten uit met een eigen toets, geeft zijn ogen de kost in restaurants en gaat op stage om zich verder in de kookkunst te verdiepen en te bekwamen. De beschrijvingen van dit alles wist de auteur zo realistisch weer te geven dat de geuren en kleuren van de recepten als het ware tastbaar zijn.

Ik apprecieer de keuze van de auteur om vooral Mahmood naar voor te brengen in het verhaal met al zijn vragen over geaardheid en identiteit, ideeën, twistpunten.… en de politieke feiten, de corruptie, de aanslagen slechts als faits divers te behandelen. Ik ben ervan overtuigd dat sommige jongeren er meer aan hebben om over de geaardheid en de zoektocht naar zijn persoon te lezen dan over bomaanslagen, corruptie, ook al zijn deze onderwerpen misschien een tikkeltje ingrijpender en belangrijker, maar geïnteresseerde jongeren zullen zich sowieso gaan verdiepen in de tijdsgeest en de gebeurtenissen van die periode.

‘Liefde en dood in de rode stad’ kon mij van begin tot einde bekoren en ik ben er zeker van dat de doelgroep 15+ heel wat raakvlakken zal herkennen. Het is een heel maatschappelijk relevant boek over geaardheid, zoektocht naar persoonlijkheid, identiteit en tig andere onderwerpen.

De schrijfstijl van Kromhout is boeiend, onderhoudend en beschrijvend. Het verhaal heeft naar mijn gevoel heel wat diepgang en is echt moeilijk weg te leggen. Ik vond het fantastisch dat de auteur achterin het boek in zijn nawoord meer duiding geeft bij het verhaal en dat hij de favoriete recepten van Mahmood heeft uitgeschreven, zodat deze thuis kunnen worden nagemaakt.

Dit sfeervol en pakkende boek waardeer ik graag met vijf sterren.

Meer interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com

Meer recensies van Pierre MG Peeters