Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het klassieke verhaal van Oliver Twist op kinderniveau!


Het verhaal van Oliver Twist van Charles Dickens is nagenoeg bij iedereen bekend, maar tot het boek dat voorligt, bestond er geen ‘familieuitgave’. Tiny Fisscher wist het oorspronkelijke verhaal zodanig te bewerken dat jong en oud van het verhaal zullen en kunnen genieten.

Het verhaal begint in en om Londen omstreeks 1830 en klaagt de mistoestanden aan in de Engelse samenleving: kinderarbeid en slechte arbeidsvoorwaarden, slechte en erbarmelijke woon- en leefomstandigheden, de grote discrepantie tussen arm en rijk.

Oliver wordt ’s nachts in een werkhuis geboren. Zijn moeder sterft in het kraambed en zijn vader is onbekend. Zoals het toen de gewoonte was, wordt Oliver ondergebracht in het weeshuis van mevrouw Mann. Acht lange jaren krijgt Oliver meer slaag dan eten en zeker geen liefde en warmte. Op zijn negende verjaardag komt de omhooggevallen bode meneer Bumble Oliver ophalen en brengt hem naar het werkhuis. Oliver is oud genoeg om aan het werk te gaan en moet net als zijn lotgenoten touwwerk pluizen.

’s Morgens kregen Oliver en zijn lotgenoten een karige portie haverpap en het middag- en avondeten bestond steevast uit een kom waterige zoutloze pap/soep. In het weekend werden ze beloond met een hard stukje brood. Wanneer de jongens hiertegen in opstand komen, is het Oliver die de kastanjes uit het vuur mag halen…hij vraagt een tweede kom soep te eten. Hoe durft ie! Oliver werd opgesloten in een donker hok en uiteindelijk voor weinig geld meegegeven aan een schoorsteenveger die hem terugbrengt en later werd hij aan een kistenmaker geschonken.

Zijn leven is daar iets draaglijker, maar toch besluit Oliver naar London te trekken, waar hij in de klauwen van Fagin valt, leider van een straatbende die zijn jongens leert stelen en daar rijk van wordt. Wanneer Oliver de eerste keer mee op ‘rooftocht gaat, wordt hij opgepakt voor een diefstal die hij niet beging. Gelukkig zegeviert het recht en mag Oliver mee met slachtoffer meneer Brownlow.
Hoe zal het Oliver verder vergaan? Wat met Fagin en zijn straatbende? Kent het verhaal een happy-end?…

Tiny Fisscher heeft een prachtige bewerking van het originele verhaal gemaakt. Kinderen kunnen nu de confrontatie aangaan met een verleden vol armoede, onrecht, ongelijkheid, kinderarbeid en waar je als arme niets betekende en niemand was in een heel begrijpelijke taal.

In 35 hoofdstukken wordt het verhaal van Oliver Twist verteld. Elk hoofdstuk kreeg een tot de verbeelding sprekende korte titel, zoals ‘ Oliver wordt om een boodschap gestuurd’, ‘Een vreemdeling in een donkere mantel’ …

Ondanks het beklijvende verhaal werd Oliver neergezet als een jongen die toch hoop en optimisme uitstraalt. Hij heeft een sterk karakter en kan niet omgaan met onrecht. Daar iets kunnen aan verhelpen houdt hem overeind.

Het boek leest heel erg vlot weg, verveelt nooit en ondanks het achterliggende verhaal, de intriges, de eenzaamheid, het verdriet komt er geregeld wat humor op de proppen.

Het verhaal is opgesmukt met fantastisch mooie afbeeldingen van Annette Fienieg. Op de cover prijkt Oliver in sjofele kleding tussen armetierige Londense huizen. Op de binnenzijde werd Oliver dan neergezet als een slungelige jongen met een te grote pet, op weg naar Londen. De tekeningen in het boek zijn erg sprekend en geven een fraai beeld van de negentiende eeuw. Hoe waren de mensen gekleed, hoe zagen huizen er binnenin uit, hoe zag een rechter eruit, hoe …?

Dit boek zal niet alleen kinderen bekoren, maar ook volwassenen zullen met volle teugen dit verhaal uit hun jeugd opnieuw tot zich nemen. Fijn boek om zelf te lezen maar zeker ook dankbaar om uit voor te lezen.

De auteur schreef bij dit boek een interessante inleiding met duiding over het verhaal en sloot af met een fijn inspirerend na- en dankwoord.
Voor de mooie bewerking van een beklijvend verhaal, voor de fijne illustraties, voor het totaal concept waardeer ik deze herbewerking heel erg graag met vijf sterren.

Meer leuke en interessante recensies op www.indeboekenkast.com

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Pierre MG Peeters