Een tragisch verhaal

ries ries
9 mrt 2021

Een aantal weken geleden heb ik via Hebban meegedaan met een give away voor dit boek.
Totaal niet meer aan gedacht en gisteren plofte er een pakket op de mat met daarin het boek " Bolla " van Pajtim Statovci.
Gelukkig was ik vrij want eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen en heb het boek in 1 zitting uitgelezen.
Als ik dit boek in de winkel was tegengekomen en niets over dit verhaal had gelezen had ik het niet opgepakt.
De kaft spreekt mij niet aan en de synopsis van het boek is bijna niet bestaand.
Gelukkig voor mij wist ik van het bestaan van dit boek af en aangezien het thema mij erg aanspreekt was het voor mij een uitgemaakte zaak om dit boek te bemachtigen.
Het verhaal bestaat uit twee gedeelten; het ene wordt verteld door Arsim en het andere zijn dagboekfragmenten van Milos.
Het begint met een toevallige ontmoeting in Pristina in 1995 en vindt zijn conclusie in 2004.
Laat ik beginnen met het feit dat dit geen gemakkelijk boek is om te lezen. Het onderwerp is "zwaar" en de gruwelen die beschreven zijn over de oorlog en de lotgevallen van Arsim, Milos en Ajshe ( want laten we haar niet vergeten ) hebben mij soms doen huiveren in mijn stoel.
Voor mij toonde het ook dat de teerste bloem kan overleven en gesterkt door het leven uit de "strijd" kan komen.
Maar de schrijver weeft zo'n prachtig tragisch verhaal dat je niet anders kan doen dan doorlezen.
Wat een prachtige zinnen staan er in dit boek; ik heb echt even de tijd moeten nemen om het gehele boek in mij op te nemen....en wat een tragisch verhaal. In sommige krantenartikelen wordt dit boek " de BrokeBack Mountain " van de 21ste eeuw genoemd.
Laat je niet tegenhouden door de summiere tekst op het boek en de sombere omslag maar pik dit verhaal mee.
Dit boek verdient een groot publiek.

Meer recensies van ries