Genmanipulatie : waar ligt de ethische lijn?
De auteur van 'De upgrade' Steven van Belleghem heeft al een aantal managementboeken op zijn naam staan, die internationale bestsellers zijn. In 2020 waagde hij zich aan een ander genre, hij schreef zijn thrillerdebuut 'Eternal'. 'De upgrade' is zijn tweede thriller met als in de hoofdrol Romy Bell.
'De upgrade' speelt zich af in de toekomst in het jaar 2045. Romy Belle is voorzitter van IFRoMP (International Federation for the Regulations on Medical Progress) die erop toeziet dat nieuwe medische behandelingen nog altijd ethisch verantwoord blijven. Het verhaal begint met Professor Miller. Hij experimenteert graag met DNA. Hij kan een embryo op maat maken door genetische manipulatie. Bij elke wijziging hangt er een prijskaartje. Door undercoveragenten worden zijn illegale praktijken aan het licht gebracht en hij wordt opgepakt.
Romy's vriendin Bieke is ook een professor die met DNA werkt. Na een etentje met Romy, heeft ze nog een afspraak in haar labo. Wanneer ze dood aangetroffen wordt, begint Romy zich vragen te stellen. Daarna krijgt men een opeenvolging van moorden van heel bekwame professoren die allemaal actief zijn op hetzelfde terrein namelijk het DNA.
Romy en haar team ontdekken iets anders : virussen die op maat gemaakt zijn. Nu is er een race tegen de klok om uit te zoeken wie hier achter zit en hoe ze einde aan deze criminele daden kunnen maken...
Het boek is heel aangenaam om te lezen. Je kan het verhaal heel goed volgen want elk hoofdstuk begint met datum, uur en plaats. De korte hoofdstukken zorgen voor de nodige spanning.
De karakters zijn heel goed uitgewerkt. Je kan heel goed de tweestrijd van Romy voelen. Enerzijds doet ze haar werk met volle overgave maar anderzijds knaagt het moedergevoel. Ze wil er zijn voor haar zoontje maar zij is wel diegene die het dossier best beheerst.
Steven is erin geslaagd om de spanning goed op te bouwen. Soms denk je wel eens : wat doen ze nu al in de wereld met de genmanipulaties en gebeurt dit wel op een ethische manier. Zijn boek kan zo realiteit worden, wat heel beangstigend is.
Ook al is 'De upgrade' het tweede deel van de Romy-serie, toch kan je dit boek als stand-alone lezen.
Ikzelf had nog nooit van Steven gehoord maar na het lezen van dit boek, ben ik toch geprikkeld om zijn eerste boek 'Eternal' te lezen.
Steven, schrijf maar gerust naast je managementboeken nog veel thrillers want ik ben wel fan hoor!