Geniet van het leven

Rita Leyman 20 augustus 2025
Maya is 50 jaar geworden en wil in dit jaar 50 mensen bezoeken die in haar leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Maya woont in Morvan en neemt de trein naar Leuven om daar 6 vriendinnen op te zoeken waarmee ze in haar jeugdjaren een trektocht door Frankrijk deed. Tijdens de reis wordt ze onwel en vraagt ze omstaanders of de jongen dood is. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis en daar krijgt ze na vele onderzoeken te horen dat ze niet alleen aan diabetes maar ook aan jongdementie lijdt.
Maya's ooit beste vriendin Frieke is pas gescheiden. Bij het inpakken voor de verhuis stoot ze op een dagboek dat door de vriendinnen geschreven werd tijdens hun trektocht.
Zal dit dagboek en de terugkeer naar Morvan het mysterie van de verdwenen jongen kunnen ontrafelen?

'Forever young' deed me onmiddellijk aan het liedje van Alphaville denken. Het was dan ook leuk om te ontdekken dat deze song in dit boek wel degelijk een rol speelt.
Het boek bevat 6 delen die telkens beginnen met een tekstje uit de song. Het verhaal volgt de vriendinnen afwisselend in het heden en het verleden. In het heden reizen ze terug naar Morvan om de spullen van Maya op te halen. In het verleden kunnen we hun trektocht volgen aan de hand van het dagboek. Zo ontdekken we dat er niet alleen destijds ergernissen, wrevels tussen de vriendinnen onderling waren maar dat dit ook nu nog het geval is. De karakters van de vriendinnen zijn heel verschillend en worden heel goed neergezet door de auteur. Leuk om te lezen dat ze hoe verschillend ze zijn toch een hechte vriendengroep vormen en het aandurven om samen op trektocht te gaan. Hun puberale onbezonnenheid en de drang om de wijde wereld in te trekken is heel herkenbaar.
Ook de ziekte jongdementie wordt door dit verhaal goed in het licht gezet. Als lezer sta je wel eventjes stil wat een ravage deze ziekte bij de zieke en zijn omgeving kan veroorzaken.

'Forever Young' is een meeslepend verhaal over jongeren die op zoek zijn naar zichzelf. Net als hen zorgt Kirsten ervoor dat de lezer alle stukjes bij elkaar legt zodat het raadsel rond de jongen opgelost wordt.
'Forever Young' is een thrillerroman met een duidelijke boodschap 'Geniet van het leven en blijf Forever Young!'

Meer recensies van Rita Leyman