De onvoorspelbaarheid van het leven

Rita Leyman 29 september 2025
Het Vrouwenhofje’ is het debuut van Mérie Van Der Rijt en is gebaseerd op het verhaal Achter het Hofje van Mevrouw Van Aerden.

Den Haag 1692 : de twintigjarige Maria is dolverliefd op Johannes en zou zo graag met hem willen trouwen alleen beseft ze dat hij voor haar ouders te min zal zijn. Zij willen haar uithuwelijken aan een man van hun stand, een notaris, de vijftigjarige weduwnaar Pieter van Aerden die al zes kinderen heeft uit zijn eerste huwelijk. Omdat Maria niet goed overweg kan met haar tirannieke moeder en ze zo gauw mogelijk van huis weg wil, beraamt ze een plan. Ze zal met Pieter trouwen en belooft aan Johannes, zodra Pieter overlijdt, dat ze hem haar ja-woord zal geven. Alleen had ze niet verwacht dat het leven niet altijd loopt zoals ze gehoopt had…

Het is heel duidelijk dat Mérie Van Der Rijt gefascineerd is door geschiedenis. Haar boek ademt de sfeer uit van de zeventiende eeuw. Er wordt veel aandacht besteed aan historische details. Ik had het gevoel dat ik gekatapulteerd werd naar deze tijd en dat ik alles op de eerste rij beleefde zo beeldend werd dit verhaal beschreven.
‘Het Vrouwenhofje’ wordt verteld door Maria. Ze is een verstandige vrouw, ze weet wat ze wil. In die tijd waren de meeste vrouwen ondergeschikt aan hun man maar Maria had toch wel de touwtjes in handen. Ze is heel vooruitstrevend en geëmancipeerd. Pieter volgt haar wensen en keuzes op, ze heeft een belangrijke taak in het bedrijf van haar man. Maar naast de zakenvrouw voel je ook haar emoties, haar liefde voor haar onbereikbare Johannes, de liefde voor haar kinderen en ook voor de kinderen van Johannes. Het is een verhaal dat de lezer ontroert.

Meer recensies van Rita Leyman

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!