Wat is de waarheid? Hoe weet je of iemand echt is?
Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik een van de gelukkigen was die dit jaar mee mogen doen met de Boekenclub van Harper Collins.
Niet lang daarna ontvingen we de eerste tip voor het eerste boek en suggereerden enkele medeboekclubleden dat het weleens het onlangs uitgekomen boek “Het kerkhof van de zee” zou kunnen zijn. Dus ik ging op zoek naar een omschrijving van deze voor mij nog onbekende titel en onbekende auteur.
De Noorse auteur Aslak Nore heeft gediend in het leger en is als journalist werkzaam geweest in Afghanistan en Irak. Zijn eerdere boek Wolfsangel is beloond met de prijs voor de beste thriller van Noorwegen.
Deze maand kwam dus zijn nieuwe roman uit, waarin een waargebeurde scheepsramp in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt. Een boek over een verdwenen manuscript, familiebanden en de waarheid. Ik vond het veelbelovend en keek er ontzettend uit om in dit boek te beginnen.
Ik moet toegeven dat ik er even in moest komen. Alle verschillende namen, hun onderlinge verhoudingen en de verschillende verhaallijnen; het was me in het begin nog een tikkeltje onduidelijk. Maar al snel werd ik in het verhaal gezogen en wilde ik niet meer stoppen met lezen. Ik heb genoten van de ontwikkeling van het verhaal en werd daarin ook echt verrast, en tussendoor vond ik prachtige zinnen waar ik even over na bleef denken.
Frasen als ‘de wereldgeschiedenis van alles wat had kunnen gebeuren is eindeloos’ en ‘wat is de waarheid? Hoe weet je of iemand echt is?’ kunnen mij zeer bekoren.
Het is geen makkelijk boek, je moet er echt bij blijven, maar dan is het er echt een om in te verdrinken. Als je daar van houdt, mag je deze echt niet missen!