Ergens heeft zich een defect voorgedaan

Roos Roos
25 mrt 2021

Verbrande suiker is het debuut van schrijfster Avni Doshi, geboren in New Jersey en nu woonachtig in Dubai. Eerder was ze werkzaam als curator en kunstcriticus. Dit debuut is bekroond met verschillende prijzen en stond op de shortlist voor de Booker Prize 2020. Een sticker met deze tekst siert de kaft, als ook een lovende uitspraak van schrijfster Elizabeth Gilbert.

Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen voor de boek zeer hooggespannen zijn. De ijzersterke beginzin ‘Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit plezier heb beleefd aan de ellende van mijn moeder.’ zet daarin absoluut een goede toon, maar helaas maakt het die hele hoge verwachtingen daarna niet waar. Sommige delen uit het boek prikkelen, zetten je aan het denken en maken dat je het boek niet weg wilt leggen, maar er waren ook heel wat stukken die ik minder goed kon plaatsen, die me weinig deden en die wat mij betreft ook weggelaten hadden kunnen worden.

Het intrigerende thema, de relatie tussen Antara en haar moeder, is aan de ene kant machtig interessant, maar mist tegelijkertijd ook net dat wat het boek geweldig zou maken. En dat voelt zo jammer. Doshi gebruikt in haar werk prachtige zinnen en ik had mezelf heel graag willen verdrinken in dit boek. Maar het lukte me niet. De triestheid van de afwezigheid van echte liefde in het leven van Antara raakte me, maar haar acties en keuzes maakten het voor mij juist onrealistisch. Het boek heeft me wel beziggehouden en ik ben van plan het over een tijdje nog eens te lezen. Omdat ik eigenlijk toch hoop dat ik daarna wel helemaal geraakt zal zijn.

Meer recensies van Roos