dystopisch en realistisch, een roman die je bezighoudt
Terwijl het ook hier in Nederland voor onze begrippen een extreem warme september was, las ik het nieuwste boek van de Zweedse auteur Jens Liljestrand met de prachtige titel zelfs als alles eindigt. Die warmte toen maakte deze dystopische roman extra realistisch.
Als gevolg van de klimaatveranderingen wordt Zweden geteisterd door bosbranden. Didrik is met zijn gezin op vakantie, en moet voor deze branden op de vlucht. En dat gaat niet zomaar.
In verschillende delen lezen we door de ogen van verschillende personages hoe zij omgaan met de consequenties van de klimaatverandering en welke keuzes zij hierin maken.
Het allereerste deel, gezien door de ogen van Didrik, was hierin met stip mijn favoriet. Dit deel kon ik echt niet wegleggen, het deed me soms zelfs denken aan met hoe veel eager ik de boeken van mijn favoriet Stephen King lees. Ik was dan ook wat teleurgesteld toen bleek dat het boek niet op deze manier doorging, maar dat we vervolgens door de ogen van andere personages de gebeurtenissen van dezelfde dagen nog eens meemaakten. Het was niet altijd meteen duidelijk door wiens ogen je keek, dat verminderde voor mij het leesplezier. Het boek werd meer een puzzel en het wegleggen ging helaas een stuk makkelijker.
De auteur heeft personages geschapen die ieder op hun manier niet heel sympathiek zijn en keuzes maken die ver van mij vandaag liggen. Ergens vind ik dat wel fascinerend, maar het zorgt er ook voor dat ik afstand bleef houden.
Ik vind het lastig om een oordeel te geven over dit boek. Het eerste deel vond ik fantastisch (ondanks de hoofdpersoon), de overige delen deden me echt een stuk minder. En toch denk ik dat ik het nog wel eens ga herlezen, en er zelfs ook anderen over ga vertellen. Het boek heeft me namelijk wel beziggehouden, en ik hoop dat ik bij het herlezen minder last zal hebben van het puzzelen, juist omdat het de tweede keer is. Buiten kijf staat de belang om bezig te blijven met dit thema, alleen al om dat gesprek gaande te houden, zou ik het boek toch ook aan anderen aanbevelen.
En daarom toch 4 sterren.